Václav Kliment Klicpera patří bezesporu ke klasikům českého divadla. I když jsou jeho komedie poplatné době svého vzniku, některé přežívají do dnešních dnů. Platí to zejména o komedii Hadrián z Římsů, která se dodnes vyskytuje na repertoáru našich divadel. Do Frenštátu pod Radhoštěm jej tento týden přivezou herci Těšínského divadla.

V tamním kině na nás čeká napětí i humor. „Klicpera, inspirován principy comedia dell´arte, napsal svěží dílko, ve kterém dochází k záměnám jednajících postav. Nejde ovšem o klasickou záměnu dvou osob, ale vyskytují se zde celkem tři Hadriánové, z nichž paradoxně ten skutečný se jeví být nejméně důvěryhodným. Napínavé zápletky nepostrádají humor a vše směřuje k tomu, aby se milující dvojici dostalo otcovského požehnání," říkají o hře samotní herci těšínského souboru.

Těšínské divadlo bylo založeno roku 1945 a bylo od počátku koncipováno jako divadlo repertoárového typu, hrající pro všechny věkové a sociální vrstvy a jako divadlo zájezdové pro oblast celého Těšínského Slezska. Od roku 1951, po vzniku polské scény, hraje Těšínské divadlo dvojjazyčně - v českém i polském jazyce.

Představení Hadrián z Římsů nabídne frenštátské kino ve čtvrtek 4. a v pátek 5. října vždy od 19 hodin. (mer)