Písničkář Tomáš Kočko vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poezii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tematikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor.

Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy, které dávají souboru jeho typický sound. „Zvuk kapely je akustický, poučený rockem, etnickou hudbou i jazzem. Tomáš Kočko & Orchestr vystupovali na mnoha významných festivalech world music, festivalech folkových, folklorních, rockových i festivalech alternativní hudby v ČR i zahraničí. V roce 2006 vyhrál dokonce Kočko Anděla v kategorii Word music," připomněl pro Region hudební publicista Richard Boryna.

Dlouhodobou dominanci na poli moravské word music letos potvrdil Kočko také ziskem další sošky Anděl, po šesti letech se tak dočkal dalšího ocenění od české Akademie populární hudby. Cenu mu vyneslo zatím poslední album Cestou na jih. Na něm tentokrát nenabízí autorské písně, ale osobité úpravy lidovek, a nejenže ve zdrojích přeskakuje mezi regiony, ale i v aranžmá se žánrově neomezuje.

V novojičínském hudebním klubu Galerka na Staré poště vystoupí Tomáš Kočko i se svým Orchestrem v pátek 12. dubna od 20 hodin. (mer)