Polský multiinstrumentalista a skladatel Józef Skrzek je známý především jako zakladatel a vedoucí progresivně rockové kapely Silesian Blues Band, která se v osmdesátých a devadesátých letech stala jednou z nejúspěšnějších polských kapel ve střední Evropě. Skrzek vystudoval klasický klavír a s prvními kapelami působil už ale v 2. polovině šedesátých let. V roce 1970 o sobě dal mimo jiné vědět na jednom z alb neméně známých Breakout. Postupem času se ale vydává na sólovou dráhu. „Tento vynikající polský hráč na klávesové nástroje v době své největší slávy plnil k prasknutí všechny stadiony a haly nejen v Čechách a na Slovensku, ale i v Polsku, Belgii a Německu. Často spolupracoval s předními polskými i zahraničními jazzmany," připomněli také v pozvánce na štramberský koncert jeho organizátoři.

První Skrzkovy sólové nahrávky vznikají ještě v době jeho členství v SBB. Hudebně se drží stejného stylu, jaký hrála i tato kapela, tedy artrock s jazzovými a lidovými prvky. Alba Pamietnik Karoliny a Ojciec Chrzestny Dominika natočil sám, na desce Jozefina už hrají doprovodní hudebníci, mimo jiné saxofonista Tomasz Szukalski či bratr Jan Skrzek.

Během své hudební kariéry se postupně hudebně posunul také směrem k elektronickému rocku. V osmdesátých letech natáčí především scénickou a filmovou hudbu, v devadesátých letech ale koketoval i s popem. Jeho umění teď uslyšíme ve Štramberku v rámci pořadu Jazz U Písařů.

Jeden z nejvýraznějších moravských jazzmanů Boris Urbánek do štramberského Zámeckého sálu v domě U Písařů zajímavé osobnosti českého jazzu a blues už několik let. „Vystupovali zde už například legendární Emil Vyklický s cimbalistkou Zuzanou Lapčíkovou, také saxofonista Michal Žáček a další a další," potvrdil pro Region publicista Richard Boryna.

V Zámeckém sále Domu U písařů ve Štramberku vystoupí tentokrát Józef Skrzek v neděli 12. srpna od 17 hodin. (mer)