Filmový režisér cestuje od vesnice k vesnici, aby našel herce pro filmové zpracování tradiční tibetské opery o princi Dime Kundünovi, postavě zosobňující buddhistické ideály soucítění a sebeobětování. "Konkurs probíhá ve fantastických, nepravděpodobných kulisách dnešního Tibetu - na staveništích a nevzhledných ulicích, v barech, nočních klubech a klášterech, právě v této sociální a obrazové pestrosti je největší síla dokumentu," přibližují organizátoři festivalu ProTibet ve své pozvánce do novojičínské Archy.

Díky zdrženlivosti formy, kontemplativnímu rytmu a unikátní práci s kamerou se Pema Tsedenovi podařilo natočit road movie zavádějící diváka přímo do srdce proměňujícího se Tibetu a kladoucí znepokojivé otázky o úloze osobní a národní identity v moderním světě. Pema Tseden se narodil jako tibetský nomád a jako jediný z rodiny dostudoval. Je vůbec prvním tibetským režisérem, kterému se podařilo natočit film v čínské Tibetské autonomní oblasti, s tibetským štábem a v tibetštině.

Festival ProTibet 2014 se koná do 28. února ve více než 20 městech republiky. V jeho rámci organizátoři chystají výjimečné koncerty, besedy, projekce anebo také výstavy. Připraveny jsou i koncerty tibetských umělců.

V novojičínské čajovně Archa promítnu snímek Hledání ve čtvrtek 20. března od 18 hodin.