Julie Svěcená je teprve osmnáctiletou studentkou Pražské konzervatoře ve třídě vynikající houslistky profesorky Dany Vlachové, členky Českého tria. Má za sebou již mnoho soutěžních úspěchů, mimo jiné v celostátní soutěži Prague Junior Note 2008.

„V roce 2010 získala první cenu na Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praha a je po čtyřiceti letech dalším českým houslistou, který v kategorii sólové housle tuto soutěž vyhrál. V březnu téhož roku obdržela na Mezinárodní houslové soutěži Georga Philippa Telemanna v polské Poznaní 2. cenu a také zvláštní ocenění poroty Největší osobnost soutěže," říkají o ní v pozvánce na novojičínský koncert pořadatelé. Dcera slavného otce tak patří na české hudební scéně k mimořádným talentům. Hře na housle se věnuje od čtyř let. „Snažím se cvičit šest hodin denně. Přes všední dny to je pro mě někdy dost náročné, takže se mi stává, že hraji třeba i do dvou do rána," řekla sama nedávno o své lásce k houslím.

V Novém Jičíně ji bude doprovázet na klavír Václav Mácha. Ten studoval klavír u profesora Jana Tůmy a pak byl přímo přijat do třídy Ivana Moravce na Akademii múzických umění v Praze, kterou ukončil v roce 1999. Poté absolvoval postgraduální studium v Hannoveru. Získal řadu ocenění na domácích a zahraničních soutěžích. Sólově koncertoval v USA, Španělsku, Německu a Japonsku. Od roku 2004 je odborným asistentem na Akademii múzických umění v Praze.

V novojičínském Beskydském divadle vystoupí Julie Svěcená a Václav Mácha ve čtvrtek 6. prosince od 19 hodin. (mer)