Romanika, která tuto sobotu vystoupí v novojičínské čajovně Archa, nabídne nezaměnitelný rukopis specifického hudebního projevu z poloviny romské zpěvačky, autorky hudby a kytaristka Iky Kraicové a kontrabasisty Romana Kraica. Jejich texty napsala básnířka Eva Luka, autorka básnických sbírek Divosestra a Diabloň a držitelka několika literárních ocenění.

Ika měla při výběru autora textů šťastnou ruku, protože jsou kvalitativně nejen na úrovni poezie, ale především dokonale vystihují vnitřní rozpoložení a temperamentovou škálu zpěvačky.

Jsou to hluboké výpovědi o tajemném světě žen, z nichž mnohé mají kořeny v jihoamerických legendách. „Některé texty byly inspirovány knihou Clarissa Pinkoly Estes Ženy, které běhaly s vlky. O mystice, záhadách, bolesti a ženství vyprávějí nevšedním způsobem a spolu s Ikiným projevem ústí do originální poetické hudební výpovědi," popisují hudebníci na svých webových stránkách.

Už první dojem z koncertního vystoupení nenechá posluchače lhostejným. „Vášeň, hloubka a hněv, radost s prvky bolesti, smutek, který však není žalostněním, ale zejména tušením něčeho nevyřčeného, téměř hříšného. Po prvních tónech a slovech je jasné, že posluchač má před sebou zpěvačku s nevšedním uměleckým vybavením a svěžím, nezapomenutelným projevem," tvrdí v pozvánce organizátoři.

Slovenská Romanika vystoupí v novojičínské čajovně Archa v sobotu 18. května od 20 hodin. (mer)