Josef Fousek je nepochybně zajímavým člověkem. Narodil se 12.března 1939 na Kladně. Už ve 14ti letech zveřejnil ve škole na tabuli báseň „Největší však voly, dělaj z lidí školy“, zahodil tašku s učením a začal pracovat.

Nejdříve v POLDI Kladno a potom jako pastevec ve Strážném na Šumavě. Po vojně opět v hutích a nakonec ve Středočeských plynárnách. Mezitím se stal se přeborníkem Středočeského kraje v boxu ve váze střední a absolvoval Lidovou konzervatoř v oboru umělecké fotografie u prof. Jána Šmoka.

První výstavu fotografií měl v roce 1965 a v roce 1979 začal pravidelně vystupovat v Semaforu a později v Divadle Jiřího Grossmanna jako host v pořadech Miloslava Šimka, která trvala až do roku 1998.

Je autorem písňových textů hry Besídka bývalých žáků zvláštní školy, s Miloslavem Šimkem napsal Hurvínkovu diskotéku a Hurvínek na šikmé ploše. Namluvil tak dvanáct audiokazet Foglarových Rychlých šípů. Do dneška také vydal patnáct knih epigramů, aforismů básní, román či životopisné koláže. Jeho básně srší vtipem a jsou typické „fouskovskou“ prostořekostí.

Od září téhož roku vystupuje sám nebo se synem Tomášem v klubových pořadech, s kterými opakovaně navštívil i Německo, Rakousko, Švýcarsko, Austrálii, Kanadu a USA. „Má něco z písmáka i z trubadúra. Je zároveň bohém i usedlý tat'ka a dědeček, přikládající do rodinného krbu polínka upřímnosti a nefalšované pokory, zatímco vůči světu je v postoji rebela. Josef Fousek slouží k navození dobré nálady a z jeho zemitého přemítaní o životě máte pocit, že pásl kozy s řeckými filozofy,“ napsal o něm velmi příhodně například Zdeněk Lébl v časopise Naše rodina.

Ve štramberském Kulturním domě vystoupí Pepa Fousek s pořadem Nemám čas lhát v pondělí 24. listopadu od 18 hodin. (mer)