Josef Martini se narodil před sto lety a za celý svůj život vytvořil kolem patnácti set obrazů.

„Josef Martini se narodil 5. ledna 1915 v Kopřivnici. Od dětství bylo jeho koníčkem malování, již v obecné škole vytvářel kulisy a plakáty pro školní představení. Po ukončení měšťanské školy nastoupil do učení a svůj profesní život strávil v automobilce Tatře jako dělník a později mistr," popsala ve stručnosti život umělce Lucie Petříčková, mluvčí města Kopřivnice.

Dětství neměl vůbec lehké, protože maminka Italka mu zemřela, když mu byl rok a půl, a tatínek Slovák v deseti letech. Už odmala však vynikal jeho výtvarný talent, když začal malovat kulisy a plakáty pro školní představení. Kromě barev a štětce byl i velkým milovníkem hudby, konkrétně propadl houslím a třicet let se věnoval chrámové hudbě ve Štramberku i Kopřivnici.

„Josef Martini byl malířem samoukem, který jako o své akademii mluvil o knihovně plné knih o umění a malířských biografií," poznamenala. Na tvorbu Josefa Martini měla velký vliv dvojice malířů František Daňek-Sedláček a Helena Kalichová, jež byli jeho učiteli a konzultanty.

„Jeho největší vášní byly krajinky, ale věnoval se také zátiší a portrétu. Jeho nejoblíbenější technikou byla olejomalba, nevyhýbal se však ani akvarelu či kresbě. Martiniho obrazy jsou dnes ve sbírkách po celé Evropě i v zámoří," uvedla dále Petříčková.

Z celkového počtu obrazů je jich zhruba tisíc v soukromých sbírkách v tuzemsku, v Kanadě, USA, Německu, Rakousku nebo třeba Rumunsku.