Zajímá vás, kdo postavil Libušín? Pokud ano, neváhejte a v následujících dnech zavítejte do Frenštátu pod Radhoštěm. Právě tam je v současné době k vidění expozice věnovaná 130. výročí Pohorské jednoty Radhošť. Už 9. června čeká výstavní panely stěhování, a to do poslanecké sněmovny Parlamentu České Republiky.

Výstava nazvaná „Kdo postavil Libušín?" se skládá z osmi rozvinovacích panelů, na kterých je prezentována činnost Pohorské jednoty Radhošť, tedy nejstaršího turistického spolku nejen v naší zemi, ale také na území celého bývalého Rakousko Uherska.

Členem Jednoty byl i Masaryk

Samotný název výstavy „Kdo postavil Libušín?" se vztahuje ke skutečnosti, že Pohorská jednota Radhošť v rámci své činnosti vybudovala v Beskydech celou řadu významných staveb. „Tím mimo jiné významně přispěla k budování turistické infrastruktury. A právě Jurkovičovy stavby na Pustevnách, v čele s dnes vyhořelým Libušínem, jsou těmi nevýznamnějšími," uvedl emeritní náčelník Pohorské jednoty Radhošť Jan Šrubař.

Návštěvníci výstavy se dozvědí spoustu dalších zajímavých informací. Jako například tu, že v době své největší slávy měla Pohorská jednota přes pět a půl tisíce členů a že mezi ně patřil i Tomáš Garrigue Masaryk. „Unikátní jsou především použité dokumenty a historické fotografie, které takto komplexně může veřejnost vidět vůbec poprvé," doplnil emeritní náčelník Pohorské jednoty Radhošť.

Kdo postavil Libušín?

Na výstavních panelech je v jejich horní části znázorněna časová osa, takže návštěvník výstavy má jasný přehled o tom, co se v daném časovém úseku v oblasti turistiky v Beskydech dělo. „Velkou přidanou hodnotou je vydařená grafika, která vychází ze vzorů a barev interiéru chaty Libušín. Právě národní kulturní památce, která letos na jaře vyhořela, by měla tato putovní výstava pomoci. Její součástí je totiž pokladnička z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, do které budou lidé moci přispívat na obnovu," shrnula základní informace o nové výstavě propagační referentka frenštátského kulturního střediska Zuzana Kalinová.

Po návštěvě sněmovny se expozice s názvem „Kdo postavil Libušín?" vrátí do Beskyd, kde bude putovat hned po několika sousedních městech a také obcích. V závěru letošního roku by se výstava měla prezentovat na krajských úřadech Moravskoslezského a Zlínského kraje a poté ještě také v Senátu parlamentu České Republiky