Jedna ze závažných dopravních nehod v uplynulém měsíci se stala v Bordovicích. Osobní auto tam v noci skončilo ve sloupu. Osmnáctiletý spolujezdec přišel o život, a stal se tak devátou obětí letošních dopravních nehod na Novojičínsku. Dvacetiletý mladík, který seděl za volantem, nezvládl řízení, dostal smyk a stříbrný vůz skončil omotaný kolem sloupu elektrického vedení. Řidič utrpěl lehčí zranění hlavy.

„Patnáctiletá spolujezdkyně, která seděla na zadním sedadle, utrpěla středně těžká zranění v oblasti pánve a dolní končetiny," uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Další, tentokrát šestnáctiletá dívka vyšla z nehody bez zranění. K nárazu došlo právě na místě spolujezdce, které se osmnáctiletému mladíkovi stalo osudným. Policisté zjistili, že řidič vlastnil řidičský průkaz teprve od září. Po dvou týdnech způsobil první nehodu, když nedal na křižovatce přednost v jízdě.

Nárůst počtu mrtvých je vysoký

Devět mrtvých v letošním roce je o čtyři více, než bylo za prvních jedenáct měsíců v uplynulém roce. Znamená to osmdesátiprocentní nárůst. Počet těžkých zranění zůstal na čísle 51, lehce zraněných je letos zatím 204. „Je to o sedmnáct méně než loni za stejné období," uvedl novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Do konce listopadu letošního roku bylo novojičínským policistům nahlášeno celkem 887 dopravních nehod, zatímco loni za stejnou dobu jich bylo 906.

Nejčastější příčinou dopravních nehod je tradičně nesprávný způsob jízdy, a to ve 491 případech. „Nepřiměřená rychlost byla příčinou sto padesáti dopravních nehod, v pětaosmdesáti případech mohlo za nehodu nedání přednosti v jízdě, ve třiadvaceti nesprávné předjíždění," doplnil Zbyněk Tomšík.

Alkoholu ubylo, ale je pořád

Mírně ubylo dopravních nehod, na nichž měl podíl alkohol. Letos jich bylo zatím devětasedmdesát, loni za stejné období o osm více. Občas asi nevěřili ani samotní policisté. Například v neděli 11. listopadu, když přijeli k havárii osobního auta v Bílovci.

„Devětatřicetiletý muž nejprve přejel do protisměru, kde narazil do zaparkovaného auta. V jízdě ale pokračoval a asi o sto metrů dál vjel na trávu a narazil do betonové skruže," sdělil policejní mluvčí s tím, že řidič měl v krvi 2,94 promile alkoholu.

Ubylo i případů, kdy policisté někoho přistihli, jak řídí pod vlivem alkoholu. Oproti loňským 283 případům jich letos bylo zatím 244. „Osmadvacetiletý muž, jehož hlídka zastavila krátce před půlnocí v centru Příbora, měl pozitivní zkoušku na alkohol," nastínil policejní mluvčí Zbyněk Tomšík a dodal, že muž, kontrolovaný 11. listopadu, měl v dechu 2,87 promile alkoholu. Obdobně jako opilý řidič, který ten den boural v Bílovci, přišel na místě o řidičský průkaz a čeká jej soudní líčení.

V průběhu letošního roku zadrželi policisté 109 řidičských průkazů, o dva více než loni. Bez řidičského průkazu jelo za prvních jedenáct měsíců letošního roku 33 odvážlivců, loni jich bylo 29.