Nejnovější statistika není pro obyvatele Novojičínska zrovna příznivá. Na silnicích, které prolínají tento region, zemřel v květnu jeden člověk, dva se zranili těžce a třináct lehce. „Od ledna do konce května letošního roku bylo novojičínským policistům nahlášeno celkem tři sta padesát osm dopravních nehod, při kterých přišli o život čtyři lidé," upozornil na pětiměsíční bilanci novojičínský policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Protože alkoholu na silnicích spíše přibývá, než ubývá, pořádají dopravní policisté na řidiče dopravní kontroly. Ti, co mají všechny doklady v pořádku a projdou dechovou zkouškou s negativním výsledkem, se nemají čeho bát. Řidiči, kteří vědí, že nejspíše nevyjdou z kontroly s čistým štítem, volí někdy jinou taktiku únik.

To se stalo nedávno při jedné z kontrol na Odersku. Řidič Škody Octavie se nejprve pokusil policistům ujet, když ale zjistil, že mu jsou strážci zákona v patách, vzdal to a nechal se zkontrolovat. „Dechová zkouška u něj odhalila hodnotu přes půl promile alkoholu. Policistům na místě uvedl, že zpanikařil a takhle se zachovat nechtěl," vysvětlil Zbyněk Tomšík s tím, že to nebylo poprvé, co tento řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu.

Během velké dopravní kontroly prošlo policistům pod rukama tři sta vozidel, z nichž šesti řidičům byla naměřena hladina alkoholu.

Tři z nich dokonce nadýchali přes jedno promile alkoholu. Nejvyšší „skóre" zaznamenal třiatřicetiletý řidič z Opavska, který nadýchal 1,62 promile alkoholu. Překvapivou nezodpovědnost prokázal také osmatřicetiletý řidič z Oderska, který řídil nákladní vozidlo. Tester vykázal hodnotu 1,32 promile.

Všichni tři hříšníci, kteří na místě přišli o svůj řidičský průkaz, nyní čelí podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Jen za prvních pět měsíců letošního roku jsme řešili čtyřicet podobných případů. Za stejné období minulého roku jich bylo dokonce šestasedmdesát," podotkl policejní mluvčí.

Policisté dále upozorňují, že budou v podobných akcích na Novojičínsku i nadále pokračovat.