Méně nehod, přesto více mrtvých. Tento protiklad do slova a do písmene vystihuje statistiku dopravních nehod, které se na silnicích Novojičínska odehrály v roce 2012.

Policie musela v loňském roce zasahovat u 1178 dopravních karambolů, což je o 111 méně než v roce 2011. Nižší číslo nehod však nezaručilo, že na silnicích Novojičínska, často kvůli hloupé a zbytečné chybě, nevyhaslo o čtyři životy více. „Kromě 11 osob, které při nehodách zemřely, jsme v loňském roce evidovali dalších 53 osob těžce zraněných a 221 lidí, kteří se zranili lehce," doplnil informace tiskový mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes. Nejčastěji jsme podle informací policistů bourali v lednu, březnu, květnu a také červnu. Zatímco u některých řidičů zavinila dopravní nehodu nepřiměřená rychlost či nedání přednosti v jízdě, našlo se i několik desítek takových, již bourali takzvaně pod vlivem. „U osmdesáti řidičů, kteří bourali, jsme zjistili přítomnost alkoholu v dechu nebo krvi," potvrdil informaci Petr Gřes.

Alkoholu se řidiči „nebojí"

Vzápětí doplnil, že ačkoliv je toto číslo opravdu vysoké, mnohem více řidičů, již měli „v krvi", zastavili policisté na území Novojičínska dříve, než stihli nějakou nehodu vůbec způsobit. „Při speciálních akcích zaměřených na kontrolu alkoholu za volantem jsme z dopravy vyloučili 251 opilých šoférů."

Ačkoliv alkohol ve spojení s řidičem automobilu zůstává evergreenem, nejčastější příčinou dopravních nehod zůstal nesprávný způsob jízdy, který způsobil 527 kolizí, a také nepřiměřená rychlost, která má na kontě 180 nehod. Některým karambolům se naopak jen těžko dalo zabránit, protože nebyly zaviněny přímo řidičem a jeho schopnostmi za volantem, ale přítomností zvířat. S tou se šoféři střetli hned ve 122 případech, přičemž na silnicích se vždy nepotulovala jen divoká zvěř, ale v sedmi případech také zvířata domácí.

Dalším dopravním přestupkem, který si za uplynulý rok může směle připsat pomyslné nej, je nesčetněkrát skloňované překročení povolené rychlosti.

„Policisté na katastrálním území Novojičínska vyřešili za uplynulý rok 3506 přestupků tohoto druhu blokovou pokutou," sdělil mluvčí novojičínských policistů s tím, že kromě stacionárních radarů využívali strážci zákona také radary ve služebních vozidlech a také upravený vůz značky Škoda Octavia, vybavený moderním měřícím zařízením.

Smutnou bilanci loňského roku se budou policisté snažit v roce letošním alespoň částečně regulovat. Účastníci silničního provozu by se proto měli připravit na to, že se s muži i ženami v uniformách budou na cestách pravidelně potkávat.

„Plánujeme nadále věnovat pozornost prevenci v dopravě. Zaměříme se na alkohol a návykové látky za volantem, překračování rychlosti jízdy, ale také třeba na bezpečnost chodců a cyklistů," nastínil záměry policistů na Novojičínsku Petr Gřes na závěr.