Nedání přednosti, porušení důležité povinnosti, řízení pod vlivem alkoholu, přehlédnutí motorkáře to jsou nejčastější příčiny dopravních nehod mezi osobními automobily a motorkami. A nebylo jich zrovna málo. Letos už bouralo téměř čtyřicet motorkářů, mezi nimi byly malé motocykly a mopedy, ale i silné stroje. V jednom jediném měsíci bouralo hned deset motocyklistů.

Z policejních statistik vyplývá, že za většinu obdobných nehod mohou řidiči automobilů. „Řidič automobilu mnohdy ani nezpozoruje, že se motocykl blíží. Jejich řidiči totiž často nedodržují stanovenou rychlost, a tak jak dokáže řidič odhadnout vzdálenost u blížícího se automobilu, tak u motocyklu to mnohdy odhadnout nejde. A potom jsou následky tragické," přiblížil smutnou statistiku novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes a dodal, že mnohdy by stačilo tak málo: jet pomaleji, nespěchat a předvídat.

Vybavení je ochrání, ale…

Ubylo by tak těžce zraněných s trvalými následky, mrtvých, majetkové škody by byly menší a také počet psychických traumat a sociálních následků by se snížil.

I přesto, že mají motorkáři speciální oblečení a přilby, střety s automobily končí vážně. Černým písmem se do statistiky motorkářské nehodovosti zapsal třeba 21. srpen. Dopravní policisté na území okresu vyšetřovali hned dvě nehody motorkářů. Jedna skončila tragicky, druhá s těžkým zraněním.

„První tragickou dopravní nehodu vyšetřovali policisté s podezřením ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti. Dopravní nehoda se stala na silnici první třídy v katastru obce Bílov. Účastníky byli dvacetiletá řidička osobního automobilu a sedmatřicetiletý motocyklista, který na následky nehody zemřel," připomněl Petr Gřes.

Další nehodu tohoto dne měl na svědomí 17tiletý mladík v Blahutovicích. Bez řidičáku se vydal na projížďku, osudnou se mu však stala levotočivá zatáčka. Motorkář nezvládl řízení, naboural do dopravní značky a skončil v nemocnici.

Za devět měsíců devět mrtvých

Střetů osobního auta s motocyklem zaznamenali policisté hned několik. 1. října řidič při odbočování přehlédl motorkáře v Životicích u Nového Jičína, obdobná nehoda se stala 13. října na silnici mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Kopřivnicí nebo 22. října v Novém Jičíně-Bludovicích. Ve všech případech mohli za nehody řidiči automobilů. Motorkáři utrpěli různě závažná poranění.

Ke 4. říjnu se na novojičínských silnicích stalo celkem 806 nehod, devět lidí při nich zemřelo, 32 se zranilo těžce a 228 lehce.