Přestože se seniorka zřítila ze skalního srázu a zranila se, dokázala si ještě přivolat pomoc. „Žena před třetí hodinou odpolední volala svým mobilním telefonem známé, že spadla ze skalního srázu a zranila se. Nedokázala však přesně popsat místo, kde se nachází. Pouze udala přibližný směr, kterým se na hřiby vydala, a také to, že vidí na věž Fulneckého zámku," uvedl tiskový mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes.

Přítelkyně neváhala a do pátrání po letité houbařce zapojila novojičínskou policii. Strážníci se ji společně s dobrovolníky a zdravotníky vydali hledat. „Při pátrání nám výrazně pomohla skutečnost, že u sebe žena měla mobilní telefon," sdělil policejní mluvčí Gřes.

Žena byla zraněná

Zhruba po hodině od telefonátu se zraněnou seniorku podařilo najít a žena následně putovala ke zdravotnickému ošetření. „Osmdesátiletá žena se zdravotníky komunikovala, kvalita jejího vědomí však byla snížena. Zasahující záchranáři zjistili, že jeví známky podchlazení, také těžké poranění dolní končetiny a zranění v oblasti hlavy," popsal zranění houbařky tiskový mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. „Postižená byla proto transportována pomocí vyprošťovacího rámu do přístupnějšího terénu a uložena do vakuové matrace. Záchranáři ji zajistili krčním límcem, připojili k monitoru srdeční činnosti a podali kyslík. Zajištěným žilním vstupem zahájili podávání léků," doplnil záchranář s tím, že byla následně letecky transportována na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě a předána do péče tamních lékařů.

Ne všechny případy, kdy zejména starší lidé zabloudí, mívají šťastný konec. Policie se proto snaží apelovat na všechny výletníky, aby mysleli na svou bezpečnost. „Toto pátrání po zraněné ženě dopadlo šťastně, ale není tomu tak vždy. Bylo dobré, že u sebe měla seniorka mobilní telefon a že neztratila hlavu a dokázala si pomoc přivolat," okomentoval případ Petr Gřes a dodal: „ Při samotném pátrání po ztracených osobách v terénu nám také výrazně pomůže, když mají osoby u sebe mobilní telefon. V případě jejich ztráty jsme schopni alespoň lokalizovat jejich přibližné místo, do kterého nasadíme síly a prostředky k jejich záchraně."