Za výpadkem elektřiny stojí pád dvou stožárů elektrického vedení 110 kV. K jejich pádu zřejmě přispěl silný vítr, který v té době foukal.

„Dva stožáry zlomil vítr úplně a jeden je silně poškozen. Naši technici vyjeli okamžitě po nahlášení události na místo a poničené stožáry stabilizovali, aby nedošlo k dalšímu poškození vedení a byla zajištěna bezpečnost. Havárie se stala mimo obydlené území, takže nedošlo k bezprostřednímu ohrožení lidských životů ani zdraví," popsal v tiskové zprávě Zdeněk Židek, ředitel společnosti GA Energo technik, která pro ČEZ Distribuční služby zajišťuje pohotovostní havarijní službu na elektrickém vedení.

Technici společnosti GA Energo technik přesměrovali dodávku elektřiny přes jiná vedení a společně s techniky společnosti ČEZ začali řešit způsob opravy poškozené části energetické soustavy.

Oprava potrvá několik týdnů

„Již teď je jisté, že vzhledem k rozsahu škody si oprava vyžádá několik týdnů," upozornil Zdeněk Židek a zároveň poznamenal, že napájení oblasti by mělo po dobu opravy vystačit. „Pokud by se objevil problém, například s přetížením, jsme připraveni postavit na místě přerušení ve velmi krátké době náhradní vedení, a tím dodávky proudu zajišťovat," ubezpečil Zdeněk Židek.

Kromě techniků zmíněných společností na místě intenzivně pracovali také policisté. Za pádem stožáru totiž pravděpodobně nestál jen silný vítr. „V přesně neurčenou dobu odcizili neznámí zloději ze dvou stožárů kovové profily v jejich dolní části," uvedl novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

Policejní mluvčí dále sdělil, že tím, že zloději odcizili železné vzpěry elektrických stožárů, došlo k jejich destrukci, pádu a výpadku elektrické energie v přenosové soustavě.

Podle Zdeňka Židka odcizili zloději 24 diagonál, laicky řečeno šikmých vzpěr v nohách stožárů. „Vlivem toho došlo k podstatnému narušení statiky, a stožáry tak nemohly odolat náporu silnějšího větru," vysvětil Zdeněk Židek a dodal, že běžně se společnost s takovými případy nesetkává, ale poškození stožárů, například vandaly nebo neopatrnou manipulací s technikou a podobně, již zaznamenala.

„Někteří lidé si neuvědomují, že porušení stability stožárů může při havárii vést, vedle materiálních škod, až k ohrožení zdraví a života," podotkl Zdeněk Židek s tím, že postižená oblast je napájena ze tří směrů vedení a havárie se stala na jednom z nich. „Pokud by zbylé dva byly například přetíženy, znamenalo by to ohrožení dodávek pro celou oblast Příbora a Kopřivnice," nastínil Zdeněk Židek.

Celkovou škodu zatím společnost nevyčíslila. „Podle předběžných odhadů se bude jednat řádově o několik milionů," připustil ředitel společnosti GA Energo technik. Policie se snaží získat informaci, která by ji přivedla k pachateli nebo pachatelům. Lidé mohou volat na telefonní linku 158. „Událost prověřujeme jako zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Pachatelům tohoto jednání hrozí trest až osm let odnětí svobody," uzavřel Petr Gřes.