Sebevražda nebo nešťastná náhoda. Právě to jsou dvě nejpravděpodobnější varianty, jak mohl zemřít ostravský krajský soudce Miloslav Studnička. Jeho tělo našli policisté v pondělí odpoledne v domě ve Frenšťátě pod Radhoštěm. Podle prvotních informací to vypadalo, že byl soudce zavražděn.

„První ohledání místa tomu nasvědčovalo. Postupně se však vyšetřování ubíralo jiným směrem", řekl v úterý na tiskové konferenci krajský státní zástupce Vít Legerský.

Pitva neprokázala, že by se na smrti čtyřiašedesáti­letého soudce podílel někdo jiný.

Snímek z mimořádné tiskové konference k úmrtí soudce Miloslava Studničky. Na fotografii vlevo Dalimil Sypták (Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje náměstek ředitele pro SKPV), vpravo Vít Legerský (Krajské státní zastupitelství Ostrava státn

„Můžeme konstatovat, že na těle mrtvého muže nebyly nalezeny žádné stopy po útoku. Muž utrpěl poranění krční žíly s následným krvácením a embolií, což vedlo k postupné smrti," sdělil šéf krajských policistů Dalimil Sypták. Dodal, že policisté se na základě dosavadních výsledků vyšetřování přiklánějí spíše k verzi, že soudce se poranil nešťastnou náhodou nebo spáchal sebevraždu. „Stále ale pracujeme i s verzí, že útok mohla vést druhá osoba," řekl Sypták. Policisté zároveň vyloučili, že by Studničkova smrt měla jakoukoli souvislost s jeho povoláním soudce.

V domě ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde Miloslav Studnička bydlel, s ním žily až dvě desítky psů. Sousedé si stěžovali na jejich neustálý štěkot. Policisté vyloučili, že by psi měli na smrti soudce podíl. Po smrti ale jeho tělo okousali.

V domě se zelenou fasádou v ulici Dráhy ve Frenštátě pod Radhoštěm našli v pondělí 9. července policisté tělo soudce Miloslava Studničky.

„Nejdříve muselo nastat poranění na krku, poté došlo k posmrtné devastaci," řekl jeden z policistů.

Deník se během dne snažil zjistit podrobnější informace o charakteru zranění, které vedlo k soudcově smrti, v ústavu soudního lékařství ostravské fakultní nemocnice. Její mluvčí Tomáš Oborný je odmítl sdělit, protože policisté na případ uvalili informační embargo.

Reportáž z místa činu, včetně výpovědi sousedů a kolegů najdete zde: Způsob smrti soudce z vítkovské kauzy šokoval nejen sousedy

Památku zesnulého soudce mezitím uctívají kolegové z Krajského soudu v Ostravě. Před vchody do budovy jsou vyvěšeny černé vlajky, u dveří, kde míval Miloslav Studnička kancelář, jsou zapáleny svíčky. Hovoří o něm jako o profesionálovi a milém člověku. „Byl trochu podivín, ale velmi hodný a vstřícný člověk," řekl jeden z jeho spolupracovníků.

Památku zesnulého soudce Miloslava Studničky uctili kolegové z Krajského soudu v Ostravě vyvěšením černé vlajky.

Miloslav Studnička soudil řadu závažných trestních kauz. Podle mluvčí krajského soudu Lucie Böhmové jich měl v současné době rozpracováno čtrnáct. U mnohých začne proces znovu. „Obžalovaní a státní zástupce mohou souhlasit s přečtením podstatného obsahu protokolu o dosavadním hlavním líčení. Pokud by některá ze stran nesouhlasila, tak budou všechny důkazy provedeny znovu. Jednalo by se o výslechy obžalovaných, svědků, znalců a další důkazy," řekla mluvčí soudu.

Tělo soudce Miloslava Studničky policisté našli v pondělí odpoledne v rodinném domě ve Frenštátu pod Radhoštěm. Pátrání iniciovali jeho kolegové z krajského soudu, když ráno nedorazil do práce. „Poslali jsme tam hlídku Policie ČR, aby prověřili bydliště. Ti pak soudce našli již mrtvého," uvedla mluvčí krajského sodu.

Soudce Krajského soudu v Ostravě Miloslav Studnička. Na snímku v pozadí uprostřed.

Miloslav Studnička soudil řadu mediálně známých kauz. Vysoké tresty udělil například žhářům z Vítkova, kteří vhodili zápalnou láhev do domu romské rodiny.

Letos udělil tresty třem dealerům drog, které poslal do vězení na dva roky, devět a deset let. Zabýval se i případem ženy z Českého Těšína, která podle státního zástupce podvedla více než stovku lidí. Letos v březnu krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby osm bývalých manažerů Českomoravské družstevní spořitelny.