Je jistě obrovská škoda, že Adam chyběl na slavnostním večeru u příležitosti vyhlášení nejlepších sportovců Novojičínska za rok 2011. Zato v rámci internetového hlasování neměl konkurenci a jen smutnou shodou okolností nebyl vyhlášen, právě na slavnostním galavečeru, jako Hvězda deníku.

Přinášíme vám nyní rozhovor s jedním z nejtalentovanějších judistů v širokém okolí, který letos musí, krom sportu, řešit i své studijní povinnosti.

Jak hodnotíte vstup do nového roku?

Výhra na přeboru Moravskoslezského kraje je sice dobrý vstup do nového roku, ale sezona pokračuje dál a čekají mě další závody českého poháru a 1. liga družstev mužů, kde startuji za tým Železo Hranice.

Podle rychlosti, s jakou jste právě na přeborech zlikvidoval soupeře, to vypadalo, že to bylo jednoduché…

Je pravda, že přebor Moravskoslezského kraje byl poměrně jednoduchou záležitostí. Na druhou stranu, uskutečnil se v netradičním termínu, ve středu odpoledne, a konkurence zde proto nebyla tak velká, jak to bývá na českém poháru nebo na turnajích republikové úrovně.

Jaké to vůbec je, potkávat se v rámci kategorie prakticky neustále se stejnými judisty?

Ano, s některými judisty se potkávám už od žáků a většinou jsme dobří kamarádi. Ovšem na tatami jde všechno stranou a je tu místo jen pro boj. V rámci poznávání konkurence se zúčastňuji i turnajů v zahraničí, v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, Německu, Slovinsku a podobně. Je dobré porovnat si svou výkonnost i jinde.

Jak to máte s tréninky a školou?

Tréninky, zvlášť pokud si chce judista udržet formu, jsou náročné. Já obvykle vstávám po šesté hodině a jdu na půl hodiny běhat, pak mám dopoledne školu. Po škole následuje asi hodina a půl posilovna a později odpoledne hodina a půl judistický trénink. Co se týká tréninku juda v týdnu, tak v pondělí a ve čtvrtek jsou v Závišicích, v úterý jezdím do Frýdku-Místku nebo do Hranic, ve středu jsem, v rámci centrálních tréninků, v Ostravě a v pátek, pokud to není před závody, si po posilovně užívám saunu. Do tohoto programu se musí vejít i škola. Teď ještě o něco víc, protože se letos chystám k maturitě.

Nyní byl čas na hodnocení roku 2011. Jak jej tedy hodnotíte ze svého pohledu?

Rok 2011 byl sice úspěšný, ale vždy se dá něco vylepšit. Byly v něm turnaje, které se ne úplně vydařily, ale tak to ve sportu chodí. Snažím se z porážek a chyb poučit a v dalších turnajích je neopakovat.

Dotklo se vás, jak to nakonec dopadlo s internetovým hlasováním o sportovce roku?

Internetové hlasování nechci komentovat. Já jsem se o anketě dozvěděl až na jejím konci. Všichni okolo mě to úspěšně tajili a já jsem to díky mé vytíženosti ani netušil. Rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří mi celou dobu dávali hlasy a fandili mi.

Nemrzí vás, že jste nakonec nebyl nominován na závěrečný galavečer sportovce roku?

Všem vybraným sportovcům blahopřeji a myslím si, že byli vybráni oprávněně. Jejich úspěchy byly opravdu výborné.

Co dál, jaké máte plány?

Sportovní činnost bude v letošním roce zpočátku trochu zastíněna právě maturitou. Ta je momentálně na prvním místě. Co se týká juda, rád bych uspěl na kvalifikačních turnajích českého poháru a na turnajích v zahraničí a na konci sezony se pokusím dobře umístit na mistrovství České republiky.