Novojičínská umělá tráva se stala na tři dny před Velikonočním pondělím domovem ostravského celku amerického fotbalu Ostrava Steelers. Nováček české nejvyšší soutěže totiž před ostrými bitvami absolvoval třídenní soustředění právě v Novém Jičíně.

„Za ty tři dny jsme toho stihli hodně. Základ bylo dostat kluky do zápasového rytmu tak, aby si zvykli, že zápasy budou fyzicky strašně náročné. Měli jsme náročné dvoufázové tréninky a kluky jsme dostali pod fyzický tlak, který nás čeká v každém zápase. Sledovali jsme, jak se hráči vyvíjí a jak to zvládají," ohlédl se za třídenním drilem hlavní kouč Ostrava Steelers Jiří Šimkovič, jenž byl člen kádru, který získal v roce 1997 prozatím jediný mistrovský titul pro Ostravu.

Tři dny plné dřiny absolvovali na soustředění před velikonočním pondělí na umělé trávě v Novém Jičíně hráči amerického fotbalu z klubu Ostrava Steelers.

Ostravští Steelers měli třídenní soustředění zakončit přípravným duelem s Brnem, ale to nakonec na poslední chvíli zápas odřeklo. „Tohle se ale v přípravě prostě nedělá. Museli jsme si tak zahrát mezi sebou řízenou hru obrana proti útoku. Výhodou našeho sportu je, že máme k dispozici defacto dva týmy v jednom," poznamenal dále hlavní kouč Ostravanů. Na dotaz s kolikačlenným kádrem by měl tým ideálně vstupovat do sezony pak, pro někoho možná překvapivě, došel k zajímavému číslu.

„Čím více tím lépe. Základ je jedenáct obránců a jedenáct útočníků, plus ideálně za každého by měl být náhradník. Některé posty jsou náročnější, protože je u nich zranitelnost mnohem větší. Ale do sezony se musí vcházet nejméně s padesáti až šedesáti hráči," prozradil dále Šimkovič.

Ostravský tým amerického fotbalu, jehož součástí jsou samozřejmě také cheerleaders (roztleskávačky), se v nejvyšší soutěži utká s celky Pardubice Stallions, Prague Lions, Příbram Bobcats, Prague Black Pantehrs a slovenským týmem Trnava Bulldogs.

Steelers postoupili mezi českou fotbalovou smetánku společně s Pardubicemi, se kterými prohráli finále ve druhé nejvyšší soutěži, ale poté, co Brno odmítlo nejvyšší soutěž, mohla se z postupu radovat také Ostrava. „Kádr se hodně obměnil a přišlo hodně nových hráčů. První liga pro nás bude seznamovací a pro nováčky oťukávací. Bude to pro nás velmi náročná soutěž a já doufám, že to vydržíme hlavně zdravotně a přeneseme si zkušenosti do dalšího ročníku. Od tohoto ročníku neočekáváme nějaké významné úspěchy," vyjádřil se k týmovým ambicím hlavní kouč.

Každý musí vědět, co dělat

V kádru ostravských Steelers je také Michal Wessely z Nového Jičína, jenž si začal s americkým fotbalem před třemi lety a rozhodně nelituje. „Viděl jsem to v televizi a na internetu a Ostrava byla blízko. Přišel jsem na nábor, kde nevybírají úplně všechny, ale slovo dalo slovo a hodil jsem se jim do určitého schématu," vzpomínal na své začátky s jedním z nejpopulárnějších sportů v USA Wessely.

Tréninky mívají v klubu dvakrát týdně.

„Ale každý musí makat ještě navíc v posilovně, to je nutnost. Bez toho by člověk nemohl nic udělat. Na soustředění jsme dostali pořádně do těla a bylo to docela peklo. Lidé, kteří si myslí, že je americký fotbal jen o tom, že se lidé křápou, tak to je nesmysl. Člověk musí mít nastudovaných několik herních variant. Taky jsme se hodně zaměřili na studii play- booku," připomněl Wessely soubor akcí od trenérů, podle kterých se hráči musí řídit. „Všechny věci se musí udělat správně a ještě třeba čtyřicetkrát se musí zopakovat, než půjde člověk na hřiště. V klasickém fotbale může třeba jeden, dva hráči vyhrát zápas, ale tady rozhodně ne. Všech jedenáct hráčů, kteří jsou v dané chvíli na hřišti, musí vědět, co dělat. Když jeden neví, co má dělat, tak je to konec," zdůraznil americký fotbalista z Nového Jičína, jenž se na výzvu v podobě nejvyšší soutěže těší.

„Bude to ale velká dřina. Čekají nás týmy s obrovskými zkušenostmi. Ale přeci jenom je to výzva, protože se jedná o nejvyšší soutěž u nás. Člověk tomu obětuje všechno, dře, maká jako kůň a učí se různé herní varianty. Absolutní fyzická připravenost je jedna věc, ale znalost playbooku je druhá věc. Herních variant je neskutečné množství," má jasno Wessely, jenž se předtím věnoval kopané, a který v loňském roce oslavil 30. narozeniny.

Nováček české nejvyšší scény bude zcela jistě spoléhat především na Adama Synáčka, jenž se vrátil z působení z Prague Black Panthers. „Je to pro nás neskutečná posila. Přišel z kádru mistrů a teď nás učí nehorázné věci. S ním je to úplně o něčem jiném. Předává nám zkušenosti, které nabral a moc nám pomáhá. Věřím, že první rok snad nabereme zkušenosti a druhý rok už bychom mohli třeba soupeřům konkurovat," přeje si závěrem Michal Wessely.