Patnáct tisíc majitelů vstupenek se těší nejen na největší hvězdu Usaina Bolta, ale také na české reprezentanty v čele s Pavlem Maslákem, Zuzanou Hejnovou nebo Jakubem Holušou. Deník, jako dlouholetý a hrdý mediální partner mítinku, připravil dnes rozšířené vydání plné atletiky

Pětapadesátý ročník mítinku Zlatá tretra Ostrava nabídne i letos parádní podívanou, tříapůlhodinová oslava atletiky začne krátce po 16 hodině.

I S BOLTEM

Je libo skvělou podívanou v nejkratším sprintu i s nejrychlejším mužem planety? Máte rádi kouzelníky s dlouhou tyčí v rukou, kteří létají do šestimetrové výšky?

Chcete si pořádně zafandit svým oblíbencům nebo byste se jen v pátečním odpoledne toužili pobavit? Tohle všechno, ale možná i o dost víc, vám (nám) nabídne pětapadesátá Zlatá tretra Ostrava.

Česká atletická dáma je v nejlepších letech. „Tretra je znovu ve výtečné kondici," řekl Josef Váňa, zástupce pořádající agentury TK Plus.

„Až na opravdu řídké výjimky k nám do Ostravy dorazili všichni ti, které jsme pozvali," doplnil Alfonz Juck, manažer mítinku, jenž znovu i díky živoucí legendě světového sprintu zajímá bez nadsázky celou planetu.

Jamajčana Usaina Bolta ostravskému mítinku může už poosmé závidět celý svět.

„Od doby, kdy jsem tady přijel poprvé, jsem zestárl. Za to moc rád nejsem," uvedla častokrát rozesmátá devětadvacetiletá sportovní celebrita po příletu do České republiky.

PŮLKULATÉ JUBILEUM

Zlatá tretra Ostrava ani v roce půlkulatého jubilea však není mítink jediného závodu. „Chceme, aby se atletikou bavil celý stadion. Už brzy odpoledne se na jedné straně stadionu diváci budou moci kochat paralelním soubojem tyčkařů a tyčkařek, a souběžně s tím na opačném konci bude probíhat závod koulařů," upozornil Alfonz Juck už na odpolední blok disciplín.

„Po slavnostním zahájení dojde pod hlavní tribunou na střet dálkařů s desetibojařským králem Ashtonem Eatonem v jedné z hlavních rolí, po kterém bude celý stadion hledat ve vzduchu oštěpy Jakuba Vadlejcha, mistra světa Yega nebo jeho afrického rivala Ihaba Abdelrahmana," doplnil Juck s tím, že vše budou rámovat na dráze zápolení běžců na hladkých i překážkových distancích.

Vrcholem večera budou běhy současných českých hvězd. Po stovce s Boltem v hlavní roli se na hladké čtvrtce představí takřka domácí Pavel Maslák, úřadující dvojnásobný halový mistr světa z let 2014 a 2016, po něm zaklekne do bloků velká naděje na olympijské zlato v Riu Zuzana Hejnová, kterou na trati 400 metrů překážky bude nahánět další odchovankyně regionální atletiky Denisa Rosolová a vše vyvrcholí „evropským" soubojem na patnáctistovce Jakub Holuša, dvojnásobný stříbrný medailista z halových mistrovství světa v bězích na 800 respektive 1500 metrů. „Mít na domácím mítinku tolik domácích hvězd, to se poštěstí málokteré zemi. Češi tuhle možnost mají a věřím, že si jejich závody užijí," dodal Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry Ostrava.

Letošní vrchol domácí atletické sezony je nachystán, přijměte, prosím, pozvání k jeho sledování. A dobře se bavte.

ZAJÍMAVOSTI:
Vybrané hvězdy letošního ročníku: Usain Bolt (Jamajka/100 m), Renaud Lavillenie (Francie/tyč), Julius Yego (Keňa/oštěp), Ashton Eaton (USA/100 m a dálka), Anita Wlodarczyková (Polsko/kladivo)
České hvězdy: Pavel Maslák (400 m), Zuzana Hejnová (400 m překážek), Jakub Holuša (1500 m)
Rozpočet Zlaté tretry je zhruba 54 milionů korun.
Ředitelem mítinku je světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný.


Více podrobností a zajímavostí k atletickému závodu Zlatá tretra se dočtete v dnešním (pátečním) rozšířeném vydání Deníků Moravsoslezského kraje, nebo zde Zlatá tretra Ostrava 2016.