Letošní ročník 2. ligy basketbalistů už se opět rozjel také s Novým Jičínem, který se, po loňském suverénním postupu z oblastního přeboru I. třídy, vrátil po třech letech na druholigovou scénu. Novojičínští načali nový ročník 2015/2016 výhrou 95:71 v Humpolci a den poté utrpěli prozatím jedinou porážku, když padli těsně 52:55 ve Žďáru nad Sázavou.

Také v dalším pokračování 2. ligy cestovali novojičínští basketbalisté na cizí palubovky, když uspěli v Podolí (88:82) a následně také v brněnských Žabovřeskách (89:55).

BC Nový Jičín AHráči: Alan Buzek, Zdeněk Jakubu, Jan Kelar, Jiří Kováč, Jan Krutílek, Martin Křídlo, Petr Langer, Roman Medek, Robin Nawracala, Jakub Omaník, Daniel Panák, Rostislav Pelikán, Lukáš Pindroch, Lukáš Pospíšilík, David Zumer.

Trenér: Martin Zdražil. Asistent: Roman Medek.

Kádr Nového Jičína opustilo, oproti loňské sezoně, trio Martin Zdražil, Dalibor Vaněk a Tomáš Vlček, které se přesunulo do B týmu, hrajícího oblastní přebor I. třídy. Druholigový tým naopak posílili Jan Krutílek a David Zumer, jež přišli na hostování z prvoligového SKB Zlín, a z dorostu pak do A týmu přešel Alan Buzek.

Až začátkem listopadu se Nový Jičín poprvé představil své domácí palubovce v hale Masarykova gymnázia v Příboře. Novojičínská hala totiž prochází rekonstrukcí, kterou ještě navíc v pátek 13. listopadu zkomplikoval požár. „Basketbalový klub Příbor i místní gymnázium nám vycházejí maximálně vstříc, takže se v Příboře cítíme téměř jako doma. Vzhledem k tomu, že nevíme, kdy bude hala uvedena do provozu, nedokážu odpovědět, kdy se představíme opět v Novém Jičíně. Snad již v lednu," věří trenér novojičínských basketbalistů Martin Zdražil, jehož svěřenci si v prvních utkáních v Příboře vedli výtečně, když porazili Šumperk 97:76 a pak rozdrtili Svitavy 92:46.

„Do sezony jsme vstupovali s tím, že chceme hrát v první polovině tabulky, a v koutku duše jsme pomýšleli na první čtverku. S průběžným prvním místem jsme tedy velmi spokojeni. Mrzí nás ta jediná porážka ve Žďáru, kdy jsme celý zápas vedli a ještě osm minut před koncem jsme vyhrávali o osm bodů," litoval jediného zaváhání Zdražil.

Pohárový svátek s Opavou

Novojičínští basketbalisté si zatím v druholigové sezoně vedou velmi dobře, když v sobotu večer sice prohráli na palubovce UP Olomouc 70:78, ale v neděli pak uspěli jednoznačně proti týmu SBK Valašské Meziříčí, kde vyhráli vysokým rozdílem 104:54. V tabulce 2. ligy, sk. C, jim prozatím patří 2. místo s bilancí šesti výher a dvou porážek. „Kdybych měl tipovat nejlepší čtveřici po základní části, tak by to byla Olomouc, KK Valašské Meziříčí, Žďár nad Sázavou a doufám, že i my," zamýšlel se Zdražil.

Novojičínským basketbalistům se daří také v českém poháru, v němž na úvod vyřadili po výsledku 72:61 zítřejšího soupeře, SBK Valašské Meziříčí, který je taktéž nováčkem druholigové skupiny C. Ve 2. kole už se pak aktuální lídr druhé ligy představil ve svém náhradním domácím prostředí v Příboře, kde vyřadil taktéž druholigový tým Gymnázia Hladnov a po výhře 79:71 slavil postup již do 3. kola, v němž hostil prvoligový TJ Start Havířov. Téměř zaplněná příborská hala viděla dramatické utkání a výhru Novojičínských 71:66. „Pochvalu zaslouží všichni hráči a výhra je o to cennější, že jsme ji vybojovali bez zraněného pivota Pelikána a našich hostujících odchovanců ze Zlína a v polovině utkání musel kvůli bolestem zad odstoupit náš doposud nejlepší střelec, Medek," cenil si skalpu prvoligového soupeře trenér BC Nový Jičín Martin Zdražil.

Nováček druhé ligy se tak díky postupu do 4. kola může těšit na soupeře z nejvyšší české soutěže, když ve čtvrtek 26. listopadu od 19.30 přivítá v Příboře opavský celek trenéra Petra Czudka, který v Kooperativa NBL momentálně zaujímá 2. místo.