Odtud poputuje speciální vůz Tatra 815 čtrnáct dní po moři až do Limy, hlavního města Peru, kde slavný závod odstartuje.

Loňský karambol, zničený vůz ani dva zlomené obratle nezmírnily vášeň Aleše Lopraise pro slavnou Rallye Dakar. Synovec šestinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise vyráží na nadcházející ročník slavného pouštního závodu s jiným vozem i novou posádkou. Před deseti měsíci se bezprostředně zotavoval z těžké havárie.

Mechanik Petr Almáši na přejezdovém úseku minulého ročníku usnul za volantem, kamion vyletěl z cesty a skončil na střeše. Loprais vyvázl se dvěma zlomenými obratli, auto bylo skoro na odpis. „Nechal jsem tam dva obratle, ale nebylo to tak vážné a můžu dál pokračovat. Pracoval jsem hodně na zádech, páteři, zpevňoval, bylo plavání, posilování, mám na Dakar i špičkového fyzioterapeuta, který se o mě stará. Půjdeme zkusit znovu štěstí. Vstříc novým zážitkům," řekl ve středu novinářům Loprais s neskrývaným nadšením.

Loňský model i přes těžkou havárii do šrotu úplně nešel, i když z něj v podstatě zbyl jen volant. „Kvůli analýze jsme všechno přivezli zpátky, některá data byla cenná. Díky partnerům se podařilo auto postavit na nohy a začít stavět úplně nový kapotovaný stroj, který bude koncem ledna hotový," řekl Loprais, který se tak do pouště vrací s vozem Tatra 815. 

Starší model, původní červená barva, která přinášela úspěchy strýci Karlovi, nezbytná technická vylepšení. „Auto se tvoří celý rok. Máme nové tlumení, odpruženou kabinu, nové brzdy a další spoustu nových věcí, které jsem vychytali od loňského roku. Ale je jasné, že ani konkurence nespí, a taky jsme si ověřil, že mají spoustu novinek," řekl Loprais, který se na dlouhou cestu na start v peruánské Limě přes Panamský průplav vydává už dnes.

Aleš Loprais se chystá na svůj další závod Rallye Dakar.  Ve středu 21. listopadu proto za přítomnosti médií a nejužšího týmu spolupracovníků posílá veškerou závodní techniku do Francie.

Nový je i jeho tým. Při hostování ve stáji MAN, kde načerpal i hodně zkušeností, naverboval ke spolupráci belgického navigátora Serge Bruynkense. Mechanikem bude zkušený Radim Pustějovský. „Serge je stejná nátura jako já a profík každým coulem. Moc si rozumíme a věřím, že přinese štěstí do posádky, navíc dobrý navigátor je strašně důležitý pro finální výsledek," řekl Loprais.

Přípravou na Dakar byl pro stáj InstaForex Loprais Team závod Silk Way Rallye, posádka absolvovala několik testů na Slovensku. Pilot je přesvědčen, že víc toho stihnout nešlo. „Teď se ukáže, kdo Dakar zdárně dovrší. Víme, že polovina účastníků běžně nedojíždí, taky jsme to poznali na vlastní kůži. Je to otevřené pro všechny. Někde ve hvězdách to je napsané, jak to skončí," řekl Loprais.