Šerm si totiž vyzkoušeli s olympionikem Alešem Deptou, zacvičili si pod dohledem dvojnásobné olympijské medailistky v gymnastice Adolfiny Tačové a zatrénovali si s hokejovým mistrem světa a kopřivnických odchovancem Radkem Bonkem.

Bronzový medailista z mistrovství Evropy Aleš Depta s sebou přivezl kordy i šermířské masky a dětem ukazoval pohyb při šermu. „Jsou to uměle vytvořené pohyby a jejich provedení trochu bolí, protože musíte být po celou dobu v podřepu," popisoval mladým posluchačům.

Kužely rozestavěné do čtverce a mezi nimi sprint či cval tak vypadalo stanoviště hokejisty Radka Bonka, bývalého hráče NHL, mistra extraligy z Třince a mistra světa z roku 1996.

„Vybral jsem cvičení na rychlost a koordinaci, které jsme dělali v letní přípravě. Děcka jsou šikovná a je radost s nimi strávit nějaký čas sportováním," uvedl bývalý hráč Ottawy, Montrealu nebo Nashvillu, jenž v nedávno skončené sezoně pomohl Kopřivnici k postupu do 2. ligy.

Na dalších stanovištích se koulely tři míče mezi kužely, běhal se T-běh a překonávaly se překážky na opičí dráze. Právě opičí dráhu měl na starost Michal Žárský, fotbalový trenér Baníku Ostrava. „Je to výborná akce. Děti jsou tu šikovné a na to, že je to malá škola, jsou velice úspěšné v různých soutěžích," chválil školáky Žárský.

Nejmenší školáci sportovali na opičí dráze, kde na ně dohlížel Bobík ze Čtyřlístku, a mezi všemi stanovišti procházela Adolfina Tačová, úspěšná gymnastka a dlouholetá trenérka.

„Záleží na tom, kdo děti ke sportu vede. Osobnost učitele nebo trenéra je důležitým faktorem. Já jsem byla trenérka ráznější a přísnější, a to je podle mě dobře. Děti pak byly vděčné, že se něco naučily, a i samotní rodiče byli pyšní, že je jejich dítě výkonnostně o trochu lepší," řekla dvojnásobná stříbrná medailistka z olympijských her i mistrovství světa.

Odpolednem provázel moderátor Jan Weber, mnohonásobný mistr světa a Evropy ve freestyle footbagu, který na začátku akce ukazoval dětem, co s míčkem dokáže. Garantka projektu Anna Mitášová mu pak do mikrofonu řekla: „Žáci jsou nadšení. Teď ještě chybí odběhnout vytrvalost, abychom měli splněné všechny disciplíny a děti zase dostaly sportovní vysvědčení."

Pokud totiž školáci splní všech osm disciplín Sazka Olympijského víceboje, přečtou si, díky analýze SportAnalytik, ve sportovním vysvědčení, jaký je jejich pohybový typ a které sporty jsou pro ně nejvhodnější. Na www.sportvokoli.cz se pak dozvědí, kde mají nejbližší kluby.