Po heroickém výkonu z posledního utkání základní části, ve kterém porazili Devils Zlín, i s hokejovým reprezentantem Petrem Zámorským v sestavě, na jeho ploše 6:5 proklouzli ze 4. místa extraligové divize Východ do play-ff, kde je čeká suverénní vítěz divize Západ, celek IHC Berounští Medvědi.

In-line hokejisté Nového Jičína tak již zítra, na ploše novojičínského zimního stadionu, zažijí velký svátek. Klubu se navíc podařilo s velkým favoritem celého play-off domluvit, že se dva úvodní zápasy série uskuteční v Novém Jičíně. Série hraná na dvě vítězství tak startuje zítra v 15 hodin. Druhý díle série je pak na programu ve stejný den od 17 hodin.

„Postupem do play-off se nám v naší první extraligové sezoně podařila neskutečná věc," uvědomuje si předseda IHC Nový Jičín Zbyněk Kubičík.

V sobotu jste nejprve museli uspět u posledního celku tabulky z Uherského Brodu a v neděli jste si to pak se Zlínem rozdali v přímé bitvě o play-off. Jak se pro vás vítězný zápas vyvíjel?

Základ všeho bylo vyhrát v Brodě. Zlín bral utkání jako zápas roku. My jsme jim říkali, že už jedeme nad plán, ale chtěli jsme to urvat. Proti nám ale stáli hráči jako Zámorský a asi dalších šest lidí, kteří se živí hokejem. Dále třeba Šenkeřík, který hrál v loňské sezoně extraligu za Vítkovice a Slavii, Klhůfek, který hraje za Znojmo, Hrazdira ze Vsetína nebo Goiš, jenž postoupil s Přerovem do první ligy. Do zápasu jsme šli s pokorou a vyšlo to. Sice jsem dostali první gól, ale pak jsme využívali přesilovky a velký prostor dostali mladí hráči z juniorky, kteří nám hodně pomohli. Šli jsme do vedení 5:1, ale soupeř zvyšoval tlak. Vedení jsme pak bránili, ale poslední čtvrtinu už jsme to zvládli. Důležitou postavou byl David Šebek a výborné zákroky předvedl brankář Kamil Gebauer.

Čím to, že se vám domácího favorita podařilo zaskočit?

Věřili jsme si. Soupeř měl nevýhodu, že extraligoví hokejisté Zlína byli v Turecku, takže neměli do branky Libora Kašíka. Ale myslím si, že akce, po kterých jsme dávali góly, by nechytl ani Hašek (usměje se). K zápasu jsme přistoupili opravdu super.

Bylo play-off tajným cílem před sezonou?

Cílem byla záchrana, i když útočník Danek Brynecký to viděl jinak (směje se). Je neskutečné, že se nám podařilo zachránit, a že jsme v play-off. Nyní si zahrajeme proti nejlepšímu týmu ČR, kterým je letos Beroun. Bude to škola. Kdo se přijde podívat, tak uvidí, jak se má in-line hrát.

V čem je největší síla favorizovaného Berouna?

V kádru mají i Petružálka z Litvínova. Je tam hodně lidí, co si prošlo prvoligovým hokejem. V kádru je asi čtyři až šest lidí, kteří mají zkušenosti s reprezentací v in-line hokeji. Tým je letos neporazitelný, protože ze třiceti možných bodů jich získal třicet. Všichni tak mají možnost vidět nejlepší tým u nás a zároveň náš tým, který se jim to bude snažit znepříjemnit.

Ve své premiérové sezoně postoupila do play-off také vaše juniorka. Co říkáte na její výkony?

V mužích považujeme za úspěch záchranu a u juniorky byl tajným cílem finálový turnaj, takže ještě nemáme splněno. V divizi jsme skončili první a tým je opravdu silný. Nyní jdeme na Přerov, ale je to paradoxně tým, se kterým jsme v sezoně ztratili nejvíce bodů. Na finálový turnaj tak vede cesta přes vyřazení Přerova. Bohužel není možné odehrát play-off na novojičínské ploše, protože v té době je tady sportovní veletrh. Juniory čeká první zápas play-off až dvacátého června v Přerově a o den později musíme najít místo, kde bude možné odehrát domácí utkání. Nyní totiž čeká juniory reprezentační přestávka, protože je na programu mistrovství světa v Argentině.

Novojičínská stopa v Argentině Postupem mužů a juniorů IHC Nový Jičín do extraligového play-off úspěchy klubu nekončí. Na blížící se juniorské mistrovství světa organizace FIRS, které hostí daleká Argentina, se do čtrnáctičlenné nominace České republiky dostali také dva hráči Nového Jičína. Do výběru trenérů Würtherleho a Vlčka se vešli obránce Jan Zahradníček a útočník Vít Christov. 

Čeští mladíci nabrali směr Argentina včera a v pondělí je čeká vstup do šampionátu proti Itálii. „Je to další velký úspěch našeho klubu. Výběrového kempu v Brně se zúčastnili celkem čtyři naši hráči, ale Bartko a Pecha se nakonec na mistrovství nepodívají. Ale nejen z vlastních řad, ale i z cizích jsme slyšeli, že naši hráči tam patřili k nejlepším, takže možná je až zklamáním, že jedou nakonec jen dva," přiznal jeden z trenérů novojičínských extraligových juniorů Zbyněk Kubičík, jenž tým vede společně s Kamilem Gebauerem.

Zápasy ČR ve skupině B:
Pondělí 8. června (22.15 SELČ) Česko Itálie
Úterý 9. června (22.15 SELČ) Švýcarsko Česko
Čtvrtek 11. června (2.45 SELČ) Česko USA