Po měsíční přestávce se o víkendu opět rozjela druhá liga volejbalistek, skupina C. Vedoucí Nový Jičín cestoval do Svitav, kde potvrdil roli jednoznačného favorita. Bílovecké volejbalistky pak získaly bod u čtvrtého Brna Juliánova.

Volejbalistky Nového Jičína přijely do domoviny nováčka soutěže, kterému patří předposlední místo, nakonec v osmi hráčkách, i když plány byly poněkud jiné.

Program 21. a 22. kola: Sobota 16. ledna, první zápas od 9 hodin
Bílovec - Kylešovice,
Vsetín - Nový Jičín.

„V plánu bylo nastoupit ve dvanácti hráčkách včetně nových posil, ale během týdne nám postupně odpadlo pět hráček, takže jsme přijely v osmi, bez blokařky a libera. Po zhodnocení situace jsme do obou zápasů nastoupily bez libera s tím, že pokud budeme mít problém v prvním zápase, půjde naše univerzálka na libero. Oba zápasy totiž musela odehrát nejmladší blokařka Iveta Fridrichová, která musela zůstávat i v poli. Ivet to ale zvládla výborně a nezpanikařila. Má od nás velkou pochvalu," ocenila výkon mladší spoluhráčky nahrávačka lídra tabulky Lenka Václaviková.

Rozhodčí? Tragičtí, smutní Václaviková

Svitavy držely s favoritem krok pouze ve třetím setu, ve kterém prohrály 25:27. „Od půlky třetího setu jsme jen dotahovaly. Bylo až neskutečné, co vše dokázaly soupeřky vybrat v poli. Chvílemi nám vracely údery jako v tenise. Když už jsme myslely, že třetí sadu prohrajeme, zkusily jsme vystřídat na smeč novou posilu Vandu Bromovou a vyšlo to," připomněla Václaviková obrat z 21:24 na 27:25.

Vanda Bromová přišla do kádru druholigového lídra na hostování z Hradce Králové a ve druhém zápase nastoupila od začátku na postu univerzálky. Nový Jičín, který nyní vede tabulku o šest bodů před béčkem extraligové Ostravy, pak ve druhém utkání nedopustil žádné komplikace a ze Svitav se vracel s plným bodovým ziskem.

„Máme ze dvou výher velkou radost. Po pauze byly hodně důležité pro herní pohodu. A i když jsme vyhrály oba zápasy, nemohu si odpustit pár slov k výkonu rozhodčích," vracela se ke vstupu do druhé poloviny soutěže Václaviková, jež hraje druhou ligu už téměř patnáct let, takže hodnocení z její strany je na místě.

„Za celou dobu jsem nezažila to, co předvedli rozhodčí ve Svitavách. Ligové soutěže nejsou krajské a je potřeba v nich dodržovat předepsaná pravidla, to dává zápasům určitou prestiž a význam. Mohla bych vyjmenovat seznam všeho, co nedodrželi, ale za základ považuji mít nachystané náhradní hrací míče, dodržovat časy na rozcvičení před zápasem a kontrolovat postavení hráček při hře. Výkon rozhodčích byl pro mě tragický a podle toho jsem jej i ohodnotila. Je to ostuda a více se k tomu vyjadřovat nebudu," zlobila se zkušená nahrávačka.

Nový Jičín nyní čeká další venkovní utkání na palubovce sedmého Vsetína, kde už byla měla nastoupit i druhá posila, kterou je Petra Zajícová z Přerova.

Bílovec neudržel vedení

Volejbalistky Bílovce se v prvním duelu proti Juliánovu protrápily k jednoznačné porážce a o třech bodech pro domácí nebylo jakýchkoliv pochyb. „Do druhé poloviny soutěže jsme nastoupili oslabení o smečařku základní sestavy, kvůli mateřským povinnostem. V prvním utkání byla znát přestávka. Z naší strany to byl hodně podprůměrný výkon. Prostě jedno velké trápení. Jedním slovem hrůza. Soupeř nás bez problémů porazil," kroutil hlavou trenér bíloveckých volejbalistek Vítězslav Pjentak.

Do druhého střetnutí vstoupil Bílovec s několika změnami, což mu zajistilo vedení 2:0 na sety. Ani tento náskok však hostující hráčky k výhře nedotáhly a v rozhodující páté sadě padly 13:15.

„Do druhého zápasu jsme nastoupili se změnou na nahrávce a účku. Celkem bez problémů jsme vedli 2:0, ale pak přišlo podcenění a ztráta koncentrace. To bylo znát hlavně na příjmu a na bloku. Ve třetím setu jsme bojovali o koncovku, ale nezablokovali jsme a prohrály jsme 23:25. Čtvrtý set byla z naší strany přehazovaná úplně bez útoku a bloku. V tie-breaku jsme pořád dotahovali soupeřův náskok a nedotáhli jsme konec setu. Je škoda ztraceného výborně rozehraného utkání," litoval ztrátu dvou bodů Pjentak.

Svitavy - TJ Nový Jičín 0:3 (-21, -17, -25) a 0:3 (-21, -14, -20)

TJ Nový Jičín: Václaviková, Pacherová, Karásková, Jurasová, Pavelková, Fridrichová, Vrbová, Bromová. Trenér: Pustka.

Brno-Juliánov - ŠSK Bílovec 3:0 (15, 19, 19) a 3:2 (-19, -21, 23, 16, 13)

ŠSK Bílovec: Míčková, Ondrušová, Fusíková, Polášková, Procházková, Kyprová, Řeháčková, Kaletová, Kratochvílová, Zelená. Trenéři: Surák a Pjentak.