Na loňský úspěch v podobě světového titulu z ruské Kazaně rázně navázal také na nedávném seniorském evropském šampionátu v přímořském italském Lignanu Sabbiadoru, za účasti 18 zemí Evropy.

Ploutvař novojičínské Laguny Jakub Jarolím se stal v Itálii dvojnásobným mistrem Evropy se světovým rekordem.

Talentovaný mladík tak ukázal svou sílu také mezi evropskou špičkou. „Ta je v kraulových disciplínách v krátkých ploutvích téměř totožná se světovou, takže konkurence byla obrovská," líčila trenérka Laguny a české reprezentace Simona Klapcová.

Jarolím odjížděl na Apeninský poloostrov, kde se konalo pětadvacáté Mistrovství Evropy v plavání s ploutvemi, především s myšlenkou obhajoby svého loňského titulu z MS v Kazani na nejrychlejší kraulové trati v ploutvích 50 metrů Bifins. „Po náročné dvouměsíční přípravě, které obětoval vše, a postupu do finále tak mohl oznámit: Vyšlo to! Zlato obhájeno," uvedla dále spokojená trenérka.

To však z Jarolímovy dílny nebylo vše. Novojičínský borec si přivezl z Itálie ještě jeden nejcennější kov, když vybojoval titul také na dvojnásobné trati 100 metrů Bifins.

Rozhovory s oběma úspěšnými medailisty z ME v Itálii, Jakubem Jarolímem a Martinem Mazáčem, najdete
v tištěném vydání Novojičínského deníku.

„V závodě nabitém slavnými jmény se z rozplaveb probojoval do finále, ve kterém zazářil a vyplaval druhý titul mistra Evropy. A to všechno v novém světovém rekordu 42,50. O vyrovnanosti bifinářského pole svědčí fakt, že ve světovém rekordu dohmátli první čtyři závodníci. Kuba byl na špici, a podruhé tak mohla zaznít česká hymna," dodala na skvělé představení Jakuba Jarolíma jeho trenérka Simona Klapcová.

K medailím v bifinách si Jakub Jarolím připsal i dvakrát postup do finále v podvodních RP disciplínách s monoploutví. „Na startovní bloky vystoupil a do finále se probojoval v obou tratích, 50 i 100 metrů rychlostního potápění (RP). V disciplíně na 50 metrů RP na nádech skončil ve vyrovnaném osobním rekordu pátý a s tlakovou lahví na 100 metrů RP čtvrtý, setinu sekundy od medaile, ale v novém českém rekordu 33,92," informovala o dalších výtečných výkonech trenérka české reprezentace.

Bronzový Mazáč se dere mezi elitu

O moc pozadu nezůstal ani druhý vyslanec Laguny Nový Jičín, Martin Mazáč, který pro Českou republiku vyplaval třetí medaili.

Pro mladého sprintera, jehož výsadou jsou padesátimetrové tratě v monoploutvi, bylo velkým cílem postoupit do závěrečných finálových bojů. Své ambice si nakonec vyplnil nad očekávání.

V nejrychlejší disciplíně, 50 metrů RP na nádech, si totiž dohmátl pro bronzovou medaili v národním rekordu 14,77. A bronzový medailista o sobě dával vědět také v dalších disciplínách.

„V hladinové padesátce PP dohmátl čtvrtý v čase 15,98, opět v českém rekordu, což byl výkon hodný světové sprintérské špičky. A dařilo se mu také na stometrových úsecích. Pod vodou vyplaval na 100 RP sedmé místo osobním časem 34,65 a na hladině skončil osmý, po překonání dalšího rekordu ČR, když 100 PP zaplaval za 36,27," komentovala další Mazáčovo vystoupení Klapcová.

Ženskou část výpravy České republiky zastupovaly ploutvařky Olomouce štrekařka Zuzana Svozilová (400, 800 PP, 6 km DPP) a Barbora Sládečková (100, 200 PP, 50BF, 50 RP).

„Obě se ve svých disciplínách probojovaly do finálových bojů. Bazénový tým doplnila dlouholetá reprezentantka distančního plavání s ploutvemi na 6 km Petra Hostinská," dodala ještě novojičínská reprezentační trenérka.

Trenérský tým české reprezentace, ve složení Simona Klapcová, Zbyněk Svozil a Petr a Mariana Polišenští, řadí nedávný evropský šampionát ploutvových plavců k velmi úspěšným.

Tři medaile (dvě zlata, jeden bronz), jeden světový a evropský rekord, osm českých rekordů a ze šestnácti startů hned čtrnáct finálových umístění jsou toho jasným důkazem.