Házenkáři Kopřivnice jsou již v plné přípravě na blížící se extraligový ročník 2017/2018, kterého budou nakonec také součástí. Nejvyšší domácí soutěž házenkářů se totiž nakonec nezúžila o dva účastníky a Kopřivnice tak nakonec zůstala mezi dvanáctičlennou tuzemskou elitou. Po skončení uplynulé sezony totiž kopřivnické předposlední místo znamenalo nepříjemný sešup do 1. ligy, do které nakonec spadla pouze Litovel, jejíž místo zaujal nováček ze Strakonic.

Kopřivnici po sezoně opustil trenér Ivo Vávra, jenž zamířil právě do Litovle a novou trenérskou dvojicí, jak jsme informovali již na konci června, se stalo duo Lubomír Veřmiřovský, Jiří Gřes mladší. Oba zkušení házenkáři byli ještě v minulé sezoně důležitými prvky kopřivnické kádru a nyní se tak přesouvají na lavičku.

Zkušený čtyřicetiletý Veřmiřovský, jenž má za sebou řadu zahraničních angažmá, a který zanechal největší stopu ve Španělsku, se na začátku letošního roku vrátil po dvaceti letech do Kopřivnice, kde s házenou začínal. Odchovanec klubu nastupoval po svém návratu s ciziny nejprve v Přerově, ze kterého odešel do Karviné, kde už začínal působit v roli hrajícího trenéra. V minulém ročníku byl rovněž hrajícím koučem v prvoligové Velké Bystřici.

To pro šestatřicetiletého Jiřího Gřese bude přesun na trenérskou dráhu, po více než čtvrtstoletí, velkou změnou. „Nechtěl jsem skončit úplně a není mi jedno, jak to tady v klubu funguje. S klukama jsem byl pořád v kontaktu a chtěl jsem pomoct,“ vysvětloval dlouholetý stabilní člen KH Kopřivnice, proč po hráčské kariéře přestoupil na trenérskou kariéru a zároveň se stal na konci června i funkcionářem klubu. „Chceme udělat vše proto, ať se kopřivnická házená zvedne, ať se pohne kupředu,“ doplnil jeden z nových koučů extraligové Kopřivnice, který bude Veřmiřovského asistentem.

PRVNÍ POSILOU JE MRÁZ

Podle úvodních zpráv by měl kopřivnický kádr zůstat prakticky beze změn. Na úvodním tréninku se nové trenérské dvojici hlásilo 20 hráčů, včetně dvoumetrového pivota Tomáše Mráze z Hranic, který se s týmem připravoval již ve druhé polovině uplynulé sezony. Už bývalý kouč Vávra avizoval, že v robustním pivotovi může Kopřivnice jenom získat. „Je to opravdu hráč, který má velký potenciál,“ potvrdil Veřmiřovský s tím, že klub ještě jedná o dalších dvou posilách a prozradil, že jedna z nich by měla zaplnit dlouhodobě bolavé místo na pravé spojce. „Cílem bude konsolidovat tým i klub a udržet se v extralize,“ vyjádřil se dále nový šéf kopřivnické lavičky. Co se týká prozatímních odchodů, tak do Frýdku-Místku by měl zamířit brankář Vít Pyško.

Zatímco Veřmiřovský má mít na starost taktickou přípravu a nácvik útoků, Jiří Gřes jako asistent bude dohlížet na obrannou fázi mužstva. „Myslím, že to bude klapat. Hráli jsme spolu a teď už vedle sebe nějakou dobu jsme,“ poukázal Gřes s tím, že tréninky i zápasy bude řídit Veřmiřovský.

Mladý kopřivnický kádr bude nejprve tradičně nabírat fyzickou kondici. Začátkem srpna by pak Kopřivničtí měli přejít na trénink s míčem v domácí hale, kde bude hlavním cílem sladit obranné i útočné systémy. V přípravných utkáních by měla Kopřivnice nejprve vyzvat vyrovnané týmy či celky z nižších soutěží. „Potřebujeme totiž to, co se budeme učit na palubovce, dostat do praxe. Ať si to kluci uvědomí a naučí se to hrát na slabších soupeřích,“ vysvětloval Veřmiřovský.

Vrcholem přípravy pak bude tradičně domácí mezinárodní turnaj O pohár Tatry, který je v plánu dva týdny před startem extraligy a to v pátek a sobotu 25. až 26. srpna. Jedním z účastníků by měl být také přední polský celek Górnik Zabrze, který vede zkušený kouč Rastislav Trtík, a jehož dres obléká někdejší hráč Kopřivnice Lukáš Frančík či někdejší gólman Karviné Martin Galia. Svěřenci Lubomíra Veřmiřovského a Jiří Gřese pak načnou nový extraligový ročník v sobotu 9. záři na palubovce Nového Veselí.