Extraligoví in-line hokejisté Nového Jičína slaví postup do závěrečného Final Four! Tým hrajícího trenéra Zbyňka Kubičíka totiž v sobotu na domácí umělé ploše zimního stadionu vyřadil po vítězstvích 8:6 a 14:6 Přerov, a nyní se může těšit na semifinálovou bitvu s Olomoucí. Druhé semifinále pak tvoří dvojice Beroun Brno. Novojičínští mají již teď jistotu medailového umístění, neboť poražení semifinalisté získávají automaticky bronz.

V Novém Jičíně si už účastí ve vyřazovací části splnili předsezónní cíl, ale po čtvrtfinále s Přerovem, které se hrálo na dva zápasy s tím, že se nehrálo na skóre, ale na bodový zisk, nechtěli mít po sezoně.

První utkání série, které startovalo ve 14 hodin, bylo dlouho vyrovnané, když po dvou čtvrtinách svítil na ukazateli skóre výsledek 3:3. Novojičínští pak šli po brankách Zedníka a Gebauera do vedení 5:3, ale přerovské Noční ptactvo dokázalo v poslední čtvrtině otočit skóre na svou stranu, když třikrát překonalo Fendricha, a pět minut před koncem vedlo 6:5.

Domácí se pak hnali mocně za vyrovnáním, kterého se dočkali ve 43. minutě, kdy Gebauer trefil z rohu hrací plochy chytře brankáře, od kterého se kotouč odrazil do sítě.

„Ten gól byl strašně důležitý a řekl bych, že rozhodl celou sérii," zamýšlel se po postupu hrající kouč a předseda IHC Nový Jičín Zbyněk Kubičík. Vyrovnáním nabuzený Nový Jičín pak dokonal obrat pouhých čtyřicet vteřin před závěrečnou sirénou, kdy se prosadil Ondřej Kovařčík. V závěru pak ještě zpečetil důležité vítězství technickým gólem kapitán Zahradníček, jenž byl faulován před opuštěnou brankou.

„První půlku jsme kontrolovali hru. Pak přišly zbytečné fauly a Přerov se dostal zpátky do hry. Udělali jsme pak chybu v rozehrávce a najednou jsme prohrávali 5:6. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat a potom jsme stáhli hru na osm lidí. První zápas jsme chtěli zvládnout a donutit soupeře k aktivní hře," vracel se k první sobotní partii Kubičík.

NOVÝ JIČÍN NEŘEKL POSLEDNÍ SLOVO

V podvečerním druhém utkání série pak stačila novojičínskému IHC k postupu i remíza. V případě jakékoliv výhry Přerova by pak přišlo na řadu prodloužení.

Novojičínští však šli od úvodního buly za jasným postupem a po polovině zápasu se těšili z náskoku 6:1. Zatímco domácí spoléhali na široký kádr, Přerovským došly ve druhém mači evidentně síly. Drtivá výhra Nového Jičína se nakonec zastavila až na skóre 14:6, na které se čtyřmi trefami podílel Zedník. Celý tým si pak mohl užít zaslouženou děkovačku.

„Myslím si, že rozhodla už první čtvrtka. Ve druhém zápase jsme do toho šli agresivně a soupeř postupně fyzicky odešel. Měli jsme rozložené síly na celý tým," pochvaloval si kouč vítězů.

Novojičínský IHC nyní všechno směřuje na sobotní Final Four. „Měli jsme splněno už tím, že jsme se dostali do play-off. Final Four by mě nenapadlo ani ve snu. Ale rád bych si ještě jednou zahrál proti Berounu a konečně ho porazil," pousmál se závěrem nad plány pro vyvrcholení ročníku Kubičík.

1. zápas: IHC Nový Jičín - IHC Night Birds Přerov 8:6 (2:1, 1:2, 2:0, 3:3)

Branky: 4. Zahradníček (Andrýsek, Gebauer), 10. Andrýsek (Kovařčík, Zahradníček), 23. Zahradníček (Andrýsek, Christov), 30. Zedník (Chvostek), 31. Gebauer (Kubičík), 45. Gebauer (Sluštík), 48. Kovařčík (Chvostek), 48. Zahradníček – 9. Ferenc (Galetka, Jergl), 13. Hanák (Ferenc), 21. Hanák (Pecha), 40. Ferenc (Jergl, Školoud), 41. Školoud (Jergl), 43. Školoud (Jergl). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Novotný, Obadal. Diváci: 200.

IHC Nový Jičín: Fendrich - Andrýsek, Zahradníček, Hruška, Kubičík - Sluštík, O. Kovařčík, M. Chvostek, R. Gebauer, Zedník, Christov.

2. zápas: IHC Nový Jičín - IHC Night Birds Přerov 14:6 (3:0, 3:1, 3:2, 5:3)

Branky: 3. Zedník (Kovařčík), 8. Sluštík (Bartko, Chvostek), 12. Bartko (Kovařčík), 16. Zedník (Sluštík, Gebauer), 18. Hruška (Kubičík), 24. Zedník (Christov), 26. Chvostek (Kovařčík, Kubičík), 32. Zedník (Zahradníček, Andrýsek), 36. Gebauer (Kubičík, Zedník), 39. Zahradníček (Sluštík, Bartko), 39. Chvostek (Andrýsek), 42. Zahradníček (Bartko, Gebeauer), 44. Kovařčík (Andrýsek, Chvostek), 46. Sluštík (Christov) – 24. Jergl (TS), 29. Kubal (Pecha), 35. Hanák (Jergl, Kubal), 38. Jergl (Ferenc, Hanák), 43. Kubal (Jergl, Hanák), 46. Pecha (Hanák, Kubal). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Rozhodčí: Novotný, Obadal. Diváci: 300

IHC Nový Jičín: Fendrich (32. K. Gebauer) - Andrýsek, Zahradníček, Hruška, Kubičík, Bartko - Sluštík, O. Kovařčík, M. Chvostek, R. Gebauer, Zedník, Christov.