Do sezony jste vstupovali s určitým cílem. Daří se vám jej plnit? Přeci jenom tam máte již nějaké porážky…

Samozřejmě porážky vždycky mrzí, ale ten dílčí cíl jsme v podstatě již naplnili. Umístění do pátého místa po základní části se nám, myslím, podaří, přestože nějaké zápasy máme ještě před sebou a nic není stoprocentní. To byl nejbližší cíl, a co bude potom, to se uvidí. Umístění v systému zase až tolik neřeší, ale jak jsem již řekl, každá porážka je nepříjemná.

Před sezonou odešli klíčoví hráči Walker a Sanders. Naopak přišel Channels a navrátilec Ubilla, takže ta síla týmu zůstala…

Určitě. O tom svědčí i výsledky, které podáváme. Máme dvě porážky navíc, se kterými jsme nepočítali, a to v Ostravě a v Opavě. Prohráli jsme pak na palubovce týmů sobě rovných, takže kvalitu jistě máme. Zatím zbývá ještě dost zápasů, nějaký prostor pro zlepšení tu je.

Nový systém je nezvyklý. V domácích podmínkách jste hráli po měsíční pauze a další měsíční půst máte před sebou…

Je to hodně nešťastné řešení. Říkal jsem to celou dobu. Hráli jsme doma v polovině listopadu, nyní v půlce prosince a doma hrajeme až skoro v polovině ledna, takže i kvůli divákům je to dost zvláštní. Ale i pro hráče samotné je to jiné. Pořád se trénuje, hrajeme jednou za týden. Přitom čím více zápasů, tím je to lepší, zvláště pak pro mladé hráče, protože trénink je jedna věc, ale utkání nemůže nic nahradit.

Co se týká diváků, ti vás před sezonou podpořili peticí. Přesto se mi zdá, že tribuny nyní nejsou až tak zaplněné…

To sice nejsou, ale to je způsobeno jednak kvalitou soupeřů a jednak i tím systémem. Je to jednou za měsíc a zrovna mohou mít důležitější věci. Navíc si mohou říct, že ještě o nic nejde, tak proč bych chodil. Ty zápasy, kdy opravdu o něco půjde, nás teprve čekají a věřím, že to budou tribuny určitě plné.

Po základní části se tabulka rozdělí na dvě poloviny. Neztrácí tak některé týmy motivaci?

Ještě jsou ve hře zbylá dvě místa v play-off, ale tam už je dost znatelný rozdíl. Jestli skončíte sedmí nebo osmí, nastoupíte proti prvním dvěma celkům a tam budou nejlepší týmy. Největší boj bude, krom boje o čelo, boj o střed tabulky. Je to o tom, dostat se do první pětky. Kdo tam nebude, přestane ho to bavit. Nás to naopak bavit začne.

Připomněl jste dvě nechtěné porážky. Paradoxem je, že vždy šlo o velké a sledované derby…

Tam rozhodl náš úpadek ve třetí čtvrtině, kdy jsme to na konci již nedokázali dohnat. Se špatnou třetí částí se potýkáme skoro celou sezonu, a to je zatím naše největší slabina. Problém je v tom, že ten výpadek je dost velký, třeba minus patnáct bodů za čtvrtinu. Pak vám zbývá jen deset minut a to už taková sranda není. Když prohráváte od začátku o patnáct bodů, tak to tolik nebolí, jako když ztratíte dobře rozehraný zápas. Jinak utkání zatím zvládáme docela dobře.

Na druhou stranu, když do Nového Jičína přijela Ostrava, tak se čekalo velké drama. A nakonec jste ji deklasovali o třicet bodů…

To ano, ale my doma hrajeme trošku jinak. Navíc, když týmy jezdí k nám, tak už de facto prohrávají o deset bodů, protože v hlavách mají, že se v Novém Jičíně moc nevyhrává. Naštěstí tomu tak doopravdy je. To je naše psychická výhoda, takže i když se nám chvíli nedaří, více si věříme a soupeř si zase nevěří tolik co doma.

Naposledy jste prohráli v Děčíně, ale šlo o utkání nejužší špičky tabulky, takže bylo jistě přínosné…

Viděli jsme alespoň, kde máme nějaké mezery. Prohrávali jsme sice už o dvacet bodů, ale stáhli jsme to nakonec na celkem přijatelný výsledek. V každém případě se ukázalo, kde nás tlačí bota a na čem je ještě třeba pracovat, tak, aby k tomu v play-off nedocházelo.

Navíc se ukázalo, jak bude ve vyřazovací části důležité domácí prostředí…

Základem v play-off je vyhrávat doma. Čím lepší umístění, tím více zápasů doma. My jsme loni doma dvakrát prohráli s Prostějovem, a tím jsme skončili třetí.

Na dveře klepou Vánoce, měli jste vůbec čas shánět dárky?

Ano. Navíc nyní, když hrajeme jednou za týden, máme toho času přeci jenom více. Nehledě na to, že přes svátky se nehraje vůbec. V tomto nám letošní systém nahrál, ale to je od něj vše.

Dolehla vánoční atmosféra nějakým způsobem i do kabiny?

Je cítit hlavně v tom, že zahraniční hráči jezdí na Vánoce domů, takže se po těch pěti měsících dost těší. Už týden se vlastně o ničem jiném nemluví. Ale že bychom měli v kabině nějakou výzdobu nebo tak, tak na to si zase až tak nepotrpíme.

Vy osobně dodržujete nějakou vánoční tradici?

Kapr a salát určitě, ale jinak nic zvláštního. Samozřejmě stromek musí být. Ostatní věci kdyby nebyly, tak by se svět nezbořil. Ale když ta možnost je, tak proč ne.

A nějaký dárek pro diváky?

My v podstatě nic jiného jako dárek divákům dát nemůžeme, než kvalitní předváděnou hru a nějaký úspěch. Fanoušci za námi stáli v létě, takže my bychom se nyní měli postavit za ně a za město, a vybojovat co nejlepší umístění a nejlépe medaili.