HBC Ronal Jičín – KH Kopřivnice 29:28 (18:12)

Prvních dvacet minut byl v Jičíně k vidění vyrovnaný duel, v němž Kopřivnice dokonce vedla. V posledních deseti minutách poločasu se však nevyvarovala technických chyb a soupeř je z rychlých útoků nemilosrdně trestal. „Hráči se nechali rozhodit spornými verdikty, nevraceli se do obrany a soupeř toho využil,“ podotkl trenér Kopřivnice Miroslav Bartoň.

V poločase tak domácí vedli o šest branek a náskok si drželi až do 51. minuty, kdy platilo skóre 28:22. Zdálo se, že je rozhodnuto. Kopřivnice však zavelela k útoku a v následujících devíti minutách čarovali jak střelci, tak po celý zápas výborně chytající brankář Pour, takže v 58. minutě bylo srovnáno na 28:28.

Dvě minuty před koncem se podesáté prosadil jičínský Kraus (29:28), a i když Kopřivnice měla dost času na to, aby dosáhla remízy, nepodařilo se jí to. Branku sice deset vteřin před klaksonem vstřelil, po rozehrání z devítky, Daniel Prepsl, sudí ale gól neuznali a nechali akci, už po hracím čase, opakovat.

„Ve druhém poločase jsme změnili obranu 1-2-3 na 0-6, v níž jsme se trochu hledali. Fungovalo to až v posledních třinácti minutách, kdy dostali šanci vyloženě přímí odchovanci kopřivnické házené. Nebýt nepřízně prostředí, tak se nám asi bod podařilo uhrát,“ ohlédl se za zápasem Bartoň. Komentář přidal i střelec sedmi kopřivnických gólů, Jiří Gřes: „Rozhodl hlavně první poločas, kdy jsme hráli moc staticky, nedokázali jsme si poradit se soupeřovou vysunutou obranou, a ten trestal naše chyby. K závěru utkání se raději nebudu vyjadřovat,“ uvedl kopřivnický pivot.

Nejvíce branek Jičína: Kraus 10, T. Babák 6/3, Kvasnička 4. Sestava a branky Kopřivnice: Čapka, Pour – Lipový 1, Střelec, Rachač 5, Veřmiřovský, Hanzelka 4, Prepsl 2, Frančík 2, Gřes 7/3, Krejčiřík 2, Kolmajer 2, Kichner 2, Aspridis 1/1. Sedmičky: 7/3 – 5/4. Vyloučení: 2:4. Rozhodčí: Pavlát, Pešek. Diváků: 210. Sled: 13:5:5, 17. 8:8, 19. 11:8, 24. 15:10, 30. 18:11, 33. 18:14, 43. 25:18, 47. 27:21, 58. 28:28.

JANA FEILHAUEROVÁ

Házenkáři Kopřivnice zřejmě extraligu neopustí

Kopřivnice – I pokud Brno vyhraje sobotní závěrečný zápas s Třeboní, a odsune tak Kopřivnici v tabulce ZUBR Extraligy házené na poslední příčku, nejspíš se nic nestane. Po úpravě pravidel sice letos poslední celek v ZUBR Extralize přímo sestupuje do I. ligy, zřejmě k tomu ale nedojde.

Šumperk, vítěz první ligy, který má nárok na postup, se totiž znovu přihlásil do I. ligy a druhá juniorka Karviné, vzhledem k působení karvinského áčka v extralize, postoupit nemůže. Jako třetímu se extraliga nabízí padajícímu celku. „Přihlášky do soutěží měly být podány do 20. května. Od Šumperka máme přihlášku do I. ligy, takže ji na 99 procent bude hrát,“ potvrdil předseda sportovně technické komise Českého svazu házené Stanislav Svoboda.

Trenér a manažer KH Kopřivnice Miroslav Bartoň s ohledem na to uvedl, že jeho klub by, pokud skončí poslední, tuto nabídku přijal. „Rozhodně bychom tuto šanci využili. Věřím, že bychom se poučili z chyb, ukázali, že házenou hrát umíme, a dokázali, že patříme mezi dvanáct nejlepších celků mužské házené v naší republice.“ (jfk)