Na 1. ročníku mezinárodního turnaje mládeže – Laudon Handball Cup se představila více než třicítka týmů z ČR, Slovenska, Polska, Francie a Německa.

„Chtěli jsme více zviditelnit náš oddíl v házenkářském světě a udělat nějaký větší turnaj pro mládež, protože se nám náš oddíl podařilo nastartovat a pokračujeme ke zdárnému naplnění všech kategorií. Věřím, že se nakonec všechno podařilo. Na průběhu turnaje jsme pracovali už od ledna," vzpomínal hlavní organizátor turnaje a předseda novojičínského oddílu Petr Jaroň, jenž měl možnost získávat zkušenosti při známém mezinárodním turnaji Karviná Handball Cup.

Ilustrační foto.
Frenštát pod Radhoštěm: Autokemp patří cyklistům

„Více než deset let jsem tam zajišťoval rozhodčí, takže jsem byl v úzkém kruhu s hlavními organizátory. Navíc také jezdím na turnaje do Prešova, Stupavy, Prahy nebo do Klagenfurtu, takže jsme se snažili těžit z těchto zkušeností a snažili jsme to udělat co nejlépe," poznamenal Jaroň, kterého potěšily děkovného dopisy z francouzského Epinalu či německé Görlitzu.

Na turnaj však bohužel na poslední chvíli nedorazili zástupci z avizovaného německého Kielu, ale i tak se byla po oba dva dny na co dívat.

„Už když se Kiel registroval, tak jsme hned zjišťovali, jestli nejde o nějakou fámu. Zjistili jsme, že byli zaregistrováni z emailu, který mají na svých mládežnických stránkách a navíc nám následně zaslali i potřebné údaje. Čtrnáct dnů před turnajem pak jedna z našich trenérek, která umí dobře německy, volala tamní manažerce mládeže, která nám řekla, že o ničem neví. Prý má k tomu emailu, ze kterého registrace přišla, přístup hodně lidí z klubu. Na druhý den nám pak prezident klubu THW Kiel zaslal omluvný dopis," upřesnil dále hlavní organizátor turnaje.

Okresní finále McDonald's Cupu v Novém Jičíně.
Okresní finále McDonald's Cupu: Nový Jičín zvítězil před Odrami a Mořkovem

Z domácích týmů byly nejblíže medaili novojičínské starší žačky, které vedla Petra Hanzelková, a které ve skupině prohrály jen s francouzským Epinalem a v následném semifinále pak podlehly pozdějšímu vítězi z Poruby. V dramatické a emotivní bitvě o 3. místo si pak novojičínské naděje daly s Epinalem repete a duel nakonec musely rozhodnout až sedmimetrové hody, po kterých slavil Epinal.

A s jakými plány půjdou pořadatelé Laudon Handball Cupu do příštího ročníku? „Turnaj ještě budeme rozebírat a uvidíme, jak jsme dopadli finančně. Ale chtěli bychom příští ročník rozšířit a přidat ještě jedno další hřiště nebo halu. Pozitivní ohlasy nám udělaly radost a budeme pracovat na tom, aby měl turnaj časem co nejlepší zvuk," slíbil závěrem Jaroň.

MEDAILOVÉ POŘADÍ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ:

Mladší dorostenci – 1. Frýdek-Místek, 2. Sokol Ostrava, 3. Malacky/Stupava.

Mladší dorostenky – 1. Hlučín, 2. Kobylisy II., 3. Ostrava – Zábřeh.

Starší žáci – 1. Napajedla, 2. Louny, 3. Úvaly.

Starší žačky – 1. Poruba, 2. Kobylisy II. A, 3. Epinal