Evropský šampion Josef  Kulhavý (uprostřed) mohl na pódiu zaslouženě slavit titul.

Minulou sezonu se stal mistrem republiky v motokrosu a od letošní sezony se více zaměřil na cross country v Německu, kde se mu podařilo získat titul mistra Německa. Nedávno ho čekala poslední velká událost roku – mistrovství Evropy v Itálii. Předvedl výborný výkon a doma mu tak stojí skoro metrový pohár pro evropského šampiona v cross country. „Prostě jsem s tím nepočítal a jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Naprostá spokojenost," říkal šťastný a po náročné sezoně unavený bílovecký rodák Josef Kulhavý.

Jaké bylo mistrovství Evropy v Itálii, jak vám sedla trať, kterou pořadatelé připravili?

Byl to určitě dobrý závod. (usmál se) V Německu to bývá více takové motokrosovější, v Itálii to bylo více v lese, měl jsem z toho před závodem trošku obavy, ale nakonec se mi ta trať hodně zalíbila.

Na závod se sjela celá evropská špička – kdo patřil mezi nejtěžší soupeře a kdy se podle vás v závodě Evropský šampion Josef  Kulhavý (uprostřed) mohl na pódiu zaslouženě slavit titul. rozhodovalo?

Tak asi Ital, který dojel na druhém místě. Třetí byl pak můj německý týmový kolega. Od půlky závodu, od té třicáté čtyřicáté minuty jsem nasadil tempo, ujel jsem jim a pak už jsem si až do konce držel náskok. Rozhodovalo se asi ve třetím kole, to je tak dvacátá minuta. To jsem se dostal na první místo a hned jsem si začal budovat náskok. Sice mě pak Ital ke konci trošku dojížděl, ale měl jsem už dostatečný náskok, který jsem do cíle udržel.

Mistrovství Evropy v cross  country, Itálie

Jaká panovala na trati při mistrovství Evropy atmosféra?

Opravdu dobrá. Všechno bylo v pohodě a všichni byli nadšení. Překvapilo mě, že lidé u tratě fandili i mně, že nefandili jen čistě italským jezdcům. Takže to bylo super, italští diváci tam byli opravdu přátelští.
̈
Na jak dlouho teď po náročné sezoně odložíte motorku a kdy se vrhnete do přípravy na novou sezonu?

Normálně bych ještě trénoval, ale mám zdravotní problém. Trápí mně zánět šlach v prstu a od jara s tím mám problémy, takže teď si musím dát minimálně měsíc pauzu, ať to vyléčím. Moc se těším na dovolenou a na odpočinek, tak snad se dám zase dohromady. S přípravou začnu naplno v prosinci.

Už jste úspěch z Itálie řádně oslavil?

Zatím ještě nic většího neproběhlo, nebyl čas. Takže se všechno bude chystat a určitě to bude stát za to. (směje se)

Jak vysoko řadíte ve vaší motocyklové kariéře titul mistra Evropy v cross country?

Mám doma před sebou asi metrový pohár s nápisem evropský šampión, tak je to fakt pěkný pohled. Řadím ho hodně vysoko, zvlášť když jsem s tím tento rok vůbec nepočítal. Hlavně jsem chtěl uspět v Německu. A takový úspěch na závěr je ještě třešnička na dortu. V týmu jsou moc rádi, že sezona takhle dopadla.

Evropský šampion Josef  Kulhavý (uprostřed) mohl na pódiu zaslouženě slavit titul.

Evropský šampion Josef  Kulhavý (uprostřed) mohl na pódiu zaslouženě slavit titul.

Evropský šampion Josef  Kulhavý (uprostřed) mohl na pódiu zaslouženě slavit titul.

DALIBOR TOBOLA