Kuželky, dříve zábava pro návštěvníky restauračních zařízení, nyní poměrně náročné sportovní odvětví. V průběhu let se hráčům podařilo přebudovat kuželnu. Vyměnily se dráhy, zabudovaly se automatické stavěče a přistavily se šatny. Přestože zařízení je již spíše muzejní, svépomocí se jej daří udržovat nadále v provozu.

Za 30 let vyzkoušelo dres oddílu bezpočet hráčů a hráček. Ženy dokonce svého času hrály 2. kuželkářskou ligu. Muži, zpravidla rozdělení do dvou družstev, se pohybovali v soutěžích na úrovni okresu a kraje. „Přestože jsou kuželky kolektivní sport, výsledky stojí na výkonech jednotlivců. Za dobu své existence se může oddíl pochlubit jedním výjimečným – ženské družstvo, oddíl, ale vlastně celé město v 90. letech výrazně zviditelnila Radka Pastvová, dvojnásobná mistryně republiky v kategorii tělesně postižených sportovců," řekla za oddíl kuželek Iva Volná.

Nejen tréninkem a mistrovskými zápasy však členové oddílu žili. Dlouhá léta organizovali turnaje pro veřejnost, jichž se účastnilo i 50 družstev. S nástupem bowlingu však, bohužel, zájem o kuželky povadl. Nynější parta šířící čest a slávu města Nového Jičína v kraji (muži) a ve 3. kuželkářské lize (ženy) však hodlá veřejnost získat zpět. A i když již nejsou ve městě velké podniky, které daly vzniknout různým partám a partičkám se společnými zájmy, věří, že se najdou jedinci, kteří dostanou chuť zjistit, co že to hra v kuželky vlastně obnáší. „Proto neváhejte a přijďte členům pomoci oslavit 30 let fungování oddílu věnujícího se sice neolympijskému, přesto krásnému sportu. Věřte, že uděláte radost nejen jim, ale i sobě," řekla závěrem Iva Volná.

Turnaj v kuželkách

Novojičínský oddíl kuželek si vás dovoluje pozvat na 30. výročí založení oddílu kuželkářského sportu TJ Nový Jičín na jednodenní turnaj pro neregistrované v kategorii jednotlivců bez rozdílu pohlaví. Turnaj se koná v sobotu 1. června od 9 do 17 hodin ve sportovním areálu Nový Jičín (vstup naproti hale ABC). Na vaši účast se těší organizační výbor.

Přihlášky: Hrací čas lze dohodnout na michalp11@seznam.cz, tel.: 739 224 591 Michal Pavič. Systém: 60hs v kategorii jednotlivců, podle platných pravidel kuželkářského sportu, tzn. na dráze č. 1 – 15 hodů plné a 15 hodů dorážky, poté stejným principem na dráze č. 2. Startovné: 80 Kč – hráč(ka), Ceny: 1. – 3. místo.