Takhle velká házenkářská akce pro mládež tady dlouho nebyla! Oddíl házené TJ Nový Jičín totiž pořádá premiérový ročník mezinárodního turnaje mládeže – Laudon Handball Cup, na kterém se představí 36 týmů z ČR, Slovenska, Polska, Francie a Německa.

Hrát se bude na dvou hřištích a to v hale ABC a na vedlejším zimním stadionu, kde je k dispozici umělá plocha. Organizátoři připravili celkem čtyři kategorie – mladší dorostenci, mladší dorostenky, straší žáci a starší žačky.

„Už delší dobu jsme měli v úmyslu udělat nějaký větší turnaj pro mládež, protože se nám náš oddíl podařilo nastartovat a pokračujeme ke zdárnému naplnění všech kategorií," připomněl hlavní organizátor turnaje a předseda novojičínského oddílu Petr Jaroň.

17. ročník zápasnického Memoriálu Miroslava Rešla v Novém Jičíně.
Letošní ročník zápasnického Memoriálu Miroslava Rešla nabídl rekordní účast

Osloveny byly samozřejmě i partnerská města Nového Jičína, která mají házenkářské kluby. Organizátorům se však podařil také husarský kousek, když jim přišla přihláška od jednoho z největších světových házenkářských klubů.
V Novém Jičíně totiž budou startovat i dvě družstva německého celku THW Kiel.

„Vloni jsme byli na turnaji v německém Ludwigsburgu, kde jsme si vyměnili kontakty. Turnaji jsme vytvořili profil na sociální síti, který nám Ludwisburg sdílel a nějak se k tomu nejspíše dostali i zástupci z Kielu. Tou dobou jsme ještě neměli oficiální pozvánky pro české a slovenské kluby, takže jsme ještě připsali větu, že kdo má zájem zahrát si proti Kielu, tak ať dorazí do Nového Jičína. Toho se hodně družstev chytlo a registrace, která byla naplněna už měsíc předem, se začal plnit," vzpomínal hlavní organizátor turnaje.

DOMÁCÍ NOVÝ JIČÍN NASADÍ ČTYŘI DRUŽSTVA

Novojičínský oddíl házené bude mít zastoupení ve všech čtyřech kategoriích. A kterému svému celku dávají domácí největší naděje?

„Věříme, že se bude dařit všem našim týmům, ale mladší dorostenci, kteří mají ve svém středu vynikajícího hráče a tahouna Martina Hrachovce, který je i v národním týmu kadetů, by mohli mít největší šance. Věřím, že zabojují a umístí se do třetího místa. Každopádně to bude pro všechny mladé hráče přínos, protože poznají i jinačí styl házené. V každé ze zúčastněných zemí se totiž hraje házená trošku jinak," poznamenal dále Jaroň.

V Novém Jičíně zápolili profesionální i dobrovolní hasiči ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.
Jak vyprostit lidi z havarovaného auta? Hasiči soutěžili na náměstí

Přípravy na velkolepou házenkářskou akci jsou momentálně v plném proudu.

„Kapacitně už nemůžeme přibrat více týmů. Účastníci mají možnost ubytování ve čtyřech kategoriích, které jsme rozdělili na hotely, penziony, ubytovny nebo školy. Všechno by se mělo naplnit," doplnil Jaroň, jenž prozradil, že organizační tým čítá okolo třicítky lidí. „Jedná se jak o lidi z klubu, tak o studenty Střední odborné školy Educa," vysvětloval předseda novojičínského házenkářského oddílu.

Atraktivní mezinárodní klání, na které bude dohlížet deset sudích z Česka a Slovenska, startuje v sobotu 20. května v 8.00. Po prvním hracím dnu pak bude večer následovat slavnostní zahájení s bohatým doprovodným programem. Turnaj pak bude gradovat v neděli v podvečer čtyřmi finálovými souboji, které se odehrají na umělé ploše zimního stadionu.

Účastníci 1. ročníku mezinárodního turnaje mládeže – Laudon Handball Cup 2017:
KATEGORIE MB (MLADŠÍ DOROSTENCI, ROČNÍK 2000-2001)
HCB Karviná, Stavmat Strojár Malacky / HC Tatran Stupava (SVK), TJ Nový Jičín, TJ Rožnov pod Radhoštěm, TJ Sokol Cífer (SVK), TJ Sokol Ostrava, TJ Sokol Úvaly, Tatran Litovel.

KATEGORIE WB (MLADŠÍ DOROSTENKY, ROČNÍK 2000-2001)
1. SC Bohumín 98, HC Hlučín, MUKS SKAŁKA – ŚLĄSK Świętochłowice (POL), Sokol Ostrava-Zábřeh, Sokol Písek, TJ Jiskra Otrokovice, TJ Nový Jičín, TJ Sokol Kobylisy II., TJ Sokol Poruba.

KATEGORIE MC (STARŠÍ ŽÁCI, ROČNÍK 2002-2003):
SV KOWEG Görlitz e.V. (DEU), THW Kiel (DEU), TJ JM Chodov Praha, TJ Lokomotiva Louny, TJ Nový Jičín, TJ Rožnov pod Radhoštěm, TJ Sokol Nové Bránice, TJ Sokol Úvaly, Tatran Litovel.

KATEGORIE WC (STARŠÍ ŽAČKY, ROČNÍK 2002-2003):
1. SC Bohumín 98, Epinal Handball (FRA), MUKS SKAŁKA – ŚLĄSK Świętochłowice (POL), SV KOWEG Görlitz e.V. (DEU), THW Kiel (DEU), TJ Nový Jičín, TJ Sokol Kobylisy II „A", TJ Sokol Kobylisy II „B", TJ Sokol Poruba, ŠŠK Bernolákova Košice (SVK).