Druhé kolo Světového poháru CMAS v plavání s ploutvemi pro rok 2012 se konalo v italském letovisku Lignano Sabiadoro za účasti ploutvařů z Nového Jičína. Za podpory Moravskoslezského kraje reprezentovali Nový Jičín ploutvaři junioři Martin Mazáč, Jakub Jarolím, Petr Španihel, Ondřej Dofek a Tomáš Zelík, juniorky Klárka Křepelková, Martina Hanzelková, Lenka Kokešová, Vendula Figarová a Nikola Jurečková, v ženské kategorii Andrea Gašperiková a mezi muži Matěj Obšivač. Dohromady poté přivezli reprezentanti Laguny 16 medailí (12 zlatých a 4 stříbrné) a vítězství celého kola.

Mezi spokojené medailisty patřil nejvíce Martin Mazáč, který si k novému světovému rekordu připsal tři zlaté medaile, dvě za prvenství na tratích 50 BF a 100 BF (kraul s krátkými ploutvemi) a jednu ve sprintu s monoploutví na 50 PP. „Martin je tak ve hře o celkové umístění jednotlivce ve Světovém poháru v plavání s ploutvemi, které se boduje spolu s bodováním týmů," prozradila trenérka Laguny Simona Klapcová.

K předním umístěním směřují také majitelé dalších 3 zlatých medailí z Laguny, Petr Španihel (vítěz kola na dlouhých tratích 200, 400 a 800 PP) a Jakub Jarolím (vítěz SP podvodních sprintů 50 a 100 RP a hladinové 100 PP).

Hoši přivezli po úspěšném absolvování individuálních disciplín, společně s mladou nadějí Ondřejem Dofkem (2x 4. místo 100 RP a 50 PP), zlato ze štafety na 4x 100 metrů PP a celkové prvenství druhého kola Světového poháru CMAS 2012 v kategorii juniorů.

Juniorky Laguny zastupovala na stupních vítězů Klára Křepelková. Z italského bazénu vylovila 2 zlaté medaile v českých rekordech, 50 RP 18,11, 100 RP 41,38, a 1 stříbro na 50 PP, které doplnila stříbrnou medailí za štafetu juniorek na 100 metrů. Také ona může pomýšlet na celkové umístění v poháru.

„Italská mise Laguny v přímořském Lignanu Sabbiadoru je ohromným úspěchem. Junioři Laguny vyhráli deset z jedenácti disciplín SP a v bodování juniorských týmů s převahou nejen zvítězili, ale po dvou kolech světový pohár vedou," řekla Klapcová a pokračovala: „Jejich bodové ohodnocení, jakož i druhé místo juniorek Nového Jičína a vynikající medailové pozice v mužské kategorii v podání Matěje Obšivače (2 stříbra na 50 a 100 BF a 4. místo pod vodou na 100 RP), přinesly poprvé v historii klubu celkové vítězství KVS v kole světového poháru. O úspěchu vypovídá i fakt, že se v Itálii představilo 60 potápěčských klubů z 18 zemí světa všech kategorií."

Další bodovaný závod světového poháru, kterého se závodníci Laguny díky dotacím kraje zúčastní, se koná o víkendu v polských Gliwicích. „Poté budeme shánět finanční prostředky na finále, které se koná v Egyptě," uzavřela trenérka Simona Klapcová.