Matěj Obšivač, který ještě nedávno kraloval juniorské kategorii na světové úrovni, se nyní seznamuje s kategorií mužskou. Hned po jeho návratu z MS v Maďarsku jsme jej požádali o krátký rozhovor.

Jak jste se vyrovnával s přechodem k mužské kategorii? Jaké jsou vůbec hlavní rozdíly mezi muži a juniory?

Věděl jsem, že budu muset hodně zrychlit, a chtěl jsem si před tím rok odpočinout, po dvou předchozích šampionátech (2009 MEJ, 2010 MSJ). Před prázdninami zavolal reprezentační trenér, zda bych nechtěl jet. Když jsem souhlasil, tak už nebyl čas řešit, jak bych mohl dopadnout. Hlavní bylo ještě natrénovat a vyladit formu. Až na mistrovství jsem zjistil, jak je rozdíl obrovský, ale nenechal jsem se tím nijak vyvést z míry. Spíše mi to pomohlo k lepším výsledkům.

Jak probíhají tréninky? Je to stejné jako dříve, nebo se to přeci jenom liší?

Tréninkové principy jsou stále stejné a je jen na mně, kolik do toho dám. V tomhle rozdíl není. Rozdíl oproti letům předešlým je ten, že se snažíme zapojit více suché přípravy, jako kolo, in-line brusle nebo posilovnu.

Co vaše technika? Byl jste nucen něco v poslední době měnit?

Trenérům se na mé technice nelíbilo pár detailů, takže jsme na nich zapracovali. Určitě to ještě není ideální, ale podle výsledků to byl posun vpřed.

Nyní jste absolvoval MS v Maďarsku. Jaké jsou vaše pocity?

Jsem šťastný, že jsem mohl v Maďarsku být, a nasát tak atmosféru seniorského mistrovství světa, jelikož ta je odlišná od všech ostatních závodů. V našem sportu není zvykem, že si diváci nemají kam sednout na přeplněné tribuně, nebo že neslyšíte vlastního slova přes povzbuzování diváků. To vše v Maďarsku bylo a myslím, že by bylo fajn zažít to i u nás. Co se týče financí, ty jsou v našem sportu již dlouhodobým problémem. Do Maďarska jsme odjeli sice o týden dříve, ale bylo to jediné soustředění, které pro nás repre z finančních důvodů mohla zajistit.

Plaval jste finále mužské kategorie. Považujete to prozatím za svůj vrchol v kariéře?

Je těžké srovnat stříbrnou medaili z mistrovství světa juniorů a 8. místo z mistrovství světa seniorů a říct, co je pro mě víc. Ale lepší pocit mám z toho 8. místa, protože jsem tím překvapil nejen lidi, kteří mi drželi palce, ale hlavně sám sebe.

Nyní se ploutvaři připravují na novou sezonu, zatím většinou na suchu. Patří tato část přípravy k méně oblíbeným, třeba jako fyzická příprava u fotbalistů?

Na soustředění se většinou těšíme, je na něm spousta dřiny i zábavy. Ale s přibývajícími lety vím, že je to důležitá část přípravy.

Jak to máte s volnem? Máte vůbec nějaký čas na sebe nebo své kamarády?

Tréninky jsou časově náročné, stejně tak škola zabírá hodně času, ale čas na kamarády a jiné záliby se vždy najde.

Nakonec, máte nějaký svůj osobní cíl, čeho byste chtěl dosáhnout?

Chci, aby mě to, co dělám, bavilo. A když k tomu jednou cinkne nějaká medaile, budu jedině rád.