Pro hokejisty Studénky skončily vyřazovací boje až příliš brzy. Play-off 2, které startuje začátkem března, bude pro svěřence Miroslava Pokorného už jen slabou náplastí. „Jsme z toho trošku rozčarováni, protože to je soutěž po soutěži. Už to nijak nehrotíme, ale fanouškům se ještě chceme předvést. Je to takový bonus, ale vlažný. V týdnu bychom chtěli ještě přátelák s rezervou Orlové, ale její chuť je hodně na bodu mrazu, čemuž se po těch kontumacích ani nedivím," vyjádřil se při hodnocení sezony trenér Studénky Miroslav Pokorný, jehož celek vypadl ve čtvrtfinále play-off s Krnovem.

Krajskou ligu čeká každopádně před novým soutěžním ročníkem řada věcí k zamyšlení. „Pro příští sezonu bych raději uvítal soutěž bez zápasů play-off a odehrál bych soutěž dlouhodobě. Všechny problémy vždy vygradují při vyřazovacích zápasech. Pro krajskou ligu je to nevyhovující model a žádá si změnu," má jasno kouč Studénky.

Jak jste byl spokojen s vystoupením mužstva v základní části?

Vstupovali jsme do ní s cílem skončit do druhého místa. Měli jsme takový dlouhodobější cíl, a i když se nám začátek extra nepovedl, pracovali jsme na tom, ať se zlepšíme. Věděli jsme o síle Šumperka a Karviné, což se nakonec potvrdilo, když se nyní oba celky utkávají ve finále. Když to shrnu, tak nakonec panovala se základní částí spokojenost.

Do týmu se dobře adaptovaly i nové tváře…

Třeba Tomáš Štubňa se ukázal ve velmi dobrém světle. S ním jsme domluveni i na příští rok, že by chtěl u nás hrát dále, a to samé Václav Martinčík, který přišel z Nového Jičína. Byla to pro nás taková neznámá. Měli jsme hodně útočníků, takže neměl jednoduché se prosadit, ale myslím si, že si našel cestu a podával dobré výkony. V průběhu sezony se nám vrátil také Ondra Tatarčík, který to zkoušel v Orlové. Myslím si, že se nám povedlo poskládat mužstvo, jen nám trošinku scházejí obránci. Ale celkově není v soutěži moc obránců a potýká se s tím většina týmů, Novým Jičínem počínaje, přes ostatní druholigové mančafty. I brankáři byli výborní. Jak Honza Baldik, tak stejně Rosťa Medek s Martinem Horylem odvedli svůj standard.

Prezentovali jste se vyrovnanými třemi útoky a vstřelenými brankami vyčníval Jan Sochorek, jenž si v základní části připsal 21 branek…

Snažím se to postavit více méně na dvojičkách, ale taky do toho samozřejmě někdy šáhnu. Kluci jsou poměrně mladí, znají se, hrají spolu dlouho, takže pro mě je to dobrá šance, že nějaké zlepšení jde vidět. Hodně jsme se zvedli, když začali kluci chodit poctivěji na tréninky a začali prodávat to, co jsme bouchali na fyzičce. Ale na začátku ještě nebyly výsledky úplně optimální. Postupem se začalo projevovat, že jsme měli natrénováno.

Do čtvrtfinále play-off vám znovu po roce vyšel Krnov. Co jste si říkal?

Krnov jsme si i trošku přáli. Měli jsme mu totiž co vracet. Hodně se to ukázalo v prvním domácím zápase, kde šlo vidět, že kluci hodně chtěli přes Krnov přejít. Nějaká souhra nešťastných výkladů pravidel nás pak dovedla k těžkému knokautu. Nejhorší pro nás bylo, že se kluci dozvídali o kontumaci až v autobuse cestou do Krnova. Takže to bylo hodně nešťastné. Už doma jsme se hodně nadřeli, protože hned v zápase u nás bylo vidět, že v krnovském týmu došlo k nějakým výměnám. Znova se nebavím o brankáři, kde dostali distanc, ale pak se posílili o pět nebo šest hráčů z Opavy.

Jak moc tým zasáhla nečekaná kontumační porážka?

V Krnově pro nás byl psychický blok daleko těžším soupeřem než domácí hráči. Znova navážu na to, co už jsem říkal. Jestli někdo považuje to, že jsme si vzali kluka, který rok a půl marodil s těžkou nemocí, jako že jsme se chtěli neoprávněně posílit, tak je to nesmysl. Měli jsme tam daleko lepší výchozí pozice, koho jsme si mohli vzít, ale neučinili jsme tak, na rozdíl od soupeře. Byl jsem domluvený třeba s Markem Tomáškem, že by nám eventuelně pomohl v play-off, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Nechtěl jsem do toho sahat. Přišli jsme o možnost bojovat o něco, na co jsme se šest měsíců těšili. A navíc to bylo s požehnáním svazového činovníka, kterému jsme věřili, podlehli jsme tomu a bohužel jsme si to dále neověřovali. To hovoří o tom, že informovanost v krajském přeboru asi není stoprocentní.

Začátkem března začíná play-off 2 o věcné ceny. Jak se díváte na tento systém?

Vím, že se to nelíbí spoustě lidem, ať už je to Venca Slabý z Kopřivnice nebo trenéři z Orlové. Je to takové rozčarování. Kdybychom startovali hned týden potom, kdy vypadneme, tak budiž, ale začínáme vlastně až měsíc potom. Připadá mi to jako abnormálně amatérské. Třeba nějaká ostravská soutěž neregistrovaných má lépe nastavené podmínky a nedochází tam k takovým kopancům, jaké letos utrpěla krajská liga.

Což asi na samotnou krajskou ligu nevrhá příliš dobré světlo…

Určitě. Je to prazvláštní. I když se možná budou bránit, že se to projednalo před sezonou. Ale každý tam jede s tím, že jeho se to zrovna týkat nebude. Pak ale přijde na věc a skoro měsíc stojíte. Je to takové divné. Vyhrocení totiž vždy nastává před play-off. Na povrch vyplavou zákulisní tahy, které se nelíbí nikomu z nás, co se to snažíme dělat poctivě. Tam jsou potom nějaké tlaky a dojde k nějakým nepravostem, jako když bylo těsně před play-off kontumováno pět nebo šest zápasů.

Před novou sezonou by tedy chtělo celý systém znovu promyslet. Máte něco v plánu?

Myslím si, že model je třeba změnit. Jestli je desetičlenná skupina, mohlo by se hrát dvoukolově každý s každým a poté soutěž rozdělit na prvních šest, a spodek pak může hrát nějaké play-out, třeba o televizi. Určitě by to bylo daleko lepší. Už dost dlouho se v této soutěži pohybujeme a vzpomínám, jak tady ještě hrálo třeba Valašské Meziříčí a hrálo se čtyřkolově. Na oživení pak byly vloženy nějaké zápasy, ale hrálo se to čistě o to, kdo opravdu vyhraje. Bylo hodně těžké celou soutěž vyhrát a udržet si výkonnost. Ne jako dnes, kdy to nahrává nekalým praktikám. Odsouhlasí se článek, že ročník 93 a mladší může hrát play-off bez nároků na počet zápasů v základní části. Některá mužstva na to zareagují, a ovlivní tak celou soutěž. Řády jim to umožňují, a to je chyba. Play-off pak ztrácí smysl. My jsme sice taky tu možnost měli, ale má to smysl, si po dvaceti zápasech něco dokazovat a na pár zápasů si pozvat hráče, kteří znehodnotí celou sezonu?

Co se tehdy stalo?
Překvapení v krajské hokejové lize nebrala konce ani v play-off. Po odehrání prvních zápasů čtvrtfinálových sérií došlo k dodatečné změně dvou výsledků. Utkání Horního Benešova s Kopřivnicí a Studénky s Krnovem byla kontumována vždy v neprospěch týmu z novojičínského okresu. Za vším stálo pravidlo, že hráč smí nastoupit v play-off pouze v případě, že má odehráno 50% zápasů základní části. To však neplatí pro hráče ročníku narození 1993 a mladší. Kopřivnice doplatila na start obránce Filipa Chvostka, Studénka pak na nasazení beka Lyzáka. 

„Chtěli jsme to odehrát na ledě a bohužel nám nebylo přáno. Postupovali jsme takto s vědomím, že hráč, který celou letošní sezonu nenastoupil k žádnému soutěžnímu utkání a nebyl dopsán na žádné soupisce mužstva, může tímto za nás nastoupit a nevztahuje se na něj povinnost o odehrání 50% utkání v základní části. Bohužel výklad pravidel s touto eventualitou nepočítá a my si jej špatně vyložili. Navíc se k tomuto případu přidalo i chybné sdělení činovníka svazu, který nám ústně potvrdil, že startu Martina nic nebrání. Naší velkou chybou bylo, že jsme si to neověřili na příslušných místech," vyjádřil se už dříve k nepříjemné situaci Studénky Miroslav Pokorný. (dtb)