Novojičínské volejbalistky dokázaly něco, co se jen tak nevidí. Druhou volejbalovou ligou totiž prolétly jako tajfun, bez jediného zaváhání. Naposledy si doma v posledních kolech sezony poradily s posledním celkem tabulky z Prostějova.

V prvním vzájemném zápase zvítězily bez ztráty setu 3:0. V tom druhém sice první set získal soupeř, ale v následných třech sadách nenechaly domácí hráčky o svém vítězství nikoho na pochybách. „Nastoupili jsme bez nahrávačky Uhrové, která zůstala v Olomouci. Poprvé v sezoně tak nastoupila nahrávačka Svobodová z Frýdku-Místku a vedla si skvěle. Prostřídal jsem všechny hráčky, nicméně ve druhém zápase jsme první set vysoko prohrávali. Ale naštěstí jsme to zvládli. I když to byl poslední celek tabulky, byl houževnatý a snažil se o udržení v soutěži. Ale holky hrály poslední zápas naprosto výborně a už se viděly na oslavách. Nakonec jsme to zvládli úplně s bravurou," poznamenal k posledním zápasům druholigového ročníku kouč úspěšných volejbalistek Roman Jakubík, jehož svěřenkyně mají v posledním kole sezony volno.

Nový Jičín tak zvládl všech 32 utkání, do kterých v sezoně nastoupil. „Opravdu ještě musím vyzvednout, že jsme prohráli pouze jedenáct setů. Kdyby mi tohle někdo řekl před začátkem sezony, tak bych tomu opravdu nevěřil. S kapitánkou Šímovou jsme maximálně spokojeni," pochvaloval si kouč druholigového suveréna.

Bude se hrát v Novém Jičíně 1. liga?

Po skončení posledního zápasu tak mohly v novojičínském kádru propuknout zasloužené oslavy.

„Holkám jsme předali pohár a medaile za první místo, ale baráže o 1. národní ligu se asi nebudeme chtít zúčastnit z jednoho prostého důvodu. Hraje se totiž systémem pátek, sobota a při práci a rodině je to opravdu nešťastné. To se prostě nedá. Jednáme ještě o možné reorganizaci soutěže. Chceme, aby byla moravská a česká skupina. Momentálně čekáme na vyjádření svazu," informoval o současném stavu Jakubík.

Martyrium nešťastného systému pocítily volejbalistky Nového Jičína v loňské sezoně, kdy z 1. ligy sestoupily. „Zatím tedy jednáme se svazem. První liga je kvalitativně úplně rovnocenná druhé lize, možná i horší, ale bohužel je to tak nákladná soutěž, že to nemá smysl hrát, protože kádr by nebyl pohromadě. Hráli jsme dva přípravné zápasy proti mužstvu z první ligy a oba jsme vyhráli 3:0. Už několik let tam nikdo nepostoupil, protože o to opravdu není zájem. Je to taky dáno tím, že druhá liga má základnu v extralize. V okolí máme řadu extraligových týmů, jako Olomouc, Přerov, Šternberk, Ostrava, Frýdek-Místek, a hráčky, které se nevejdou do základního kádru, zkvalitňují druhou ligu. Naopak z Čech tam je jen Olymp Praha a Slavia. Ale svaz o tom momentálně nepochopitelně nechce slyšet, takže uvidíme, jak to celé dopadne," řekl závěrem trenér novojičínských volejbalistek Roman Jakubík.

TJ Nový Jičín - TJ OP Prostějov 3:0 (19, 20, 15) a 3:1 (-12, 12, 15, 15).

Nový Jičín: Svobodová, Šímová, Pacherová, M. Pavelková, Kohoutová, Zajícová, Jurasová, Bujnošková, Karásková, Czyžová, Václavíková. Trenér: Roman Jakubík.