Vloni, coby nováček 2. ligy, projeli soutěží jako vlak, a když uspěli v následném play-off proti Mladé Boleslavi a poté i v baráži o 1. ligu, byl další postup na světě. A basketbalisté Nového Jičína rozhodně nechtějí hrát druhé housle ani ve druhé nejvyšší soutěži v zemi.

„Chtěli bychom alespoň do předkola play-off, ale víme, že to bude velmi těžké. Reálné je spíše udržení," předeslal plány prvoligového nováčka jeho trenér Martin Zdražil, jenž k favoritům rozjeté sezony řadí celky Zlína a rezervy Opavy.

Samotnou přípravu na první ligu rozjeli v Novém Jičíně v průběhu srpna. „Celkem jsme absolvovali šest přípravných utkání, včetně jednoho turnaje, a ve čtyřech z nich jsme zvítězili. Všichni hráči chodí do práce, ale přípravu v rámci možností hodnotím spíše pozitivně.

Bohužel jsme hráčský kádr doplnili až na poslední chvíli, tudíž sehrání hráčů bude ještě chvíli trvat," uvědomuje si po korekcích v kádru šéf novojičínské lavičky.

POSILA? SLOVÁK, KTERÝ PROŠEL NYMBURKEM

Z loňského postupového kádru zmizela dvojice Jan Krutílek, David Zumer, které bylo ukončeno hostování ze Zlína, a v klubu už nepokračuje ani syn někdejšího novojičínského trenéra Adam Choleva, jenž v Novém Jičíně hostoval z Olomouce.

Výraznou posilou je pak příchod Radima Kramného z Opavy. Jednatřicetiletý vysoký pivot s velkými zkušenostmi je však momentálně zraněný, když si v domácím utkání proti Pardubicím necelých pět minut před koncem obnovil problémy s pravou achilovkou.

Z nedalekého Valašského Meziříčí pak přišel na hostování dynamický Tadeáš Janík a další posilou je odchovanec klubu Martin Rudolf. Mladý rozehrávač a dobrý střelec se vrátil z hostování ve Snakes Ostrava. V Novém Jičíně by měl začít působit také Slovák Martin Miklošík, někdejší hráč Opavy či Nymburka, který hrával také ve Španělsku a měří 225 centimetrů.

Novojičínští basketbalisté na úvod sezony 2016/2017 prohráli na palubovce Šlapanic u Brna 67:79, ale následně doma porazili pardubickou Synthesii 69:63. Minulý víkend pak nováček soutěže venku znovu neuspěl, když prohrál s UP Olomouc po dramatickém závěru 88:92.

„Obě utkání venku jsme prohráli, takže tady spokojenost není. Ve Šlapanicích jsme podali hodně nervózní výkon, celé utkání bylo takové zběsilé a neučesané. V Olomouci nás domácí přestříleli ve střelbě za tři body a opět jsme vyrobili velký počet ztrát, což nás zatím provází ve všech třech utkáních. Vítězství nad Pardubicemi si moc cením, jelikož mají velmi kvalitní tým. Podali jsme bojovný výkon a dost nám pomohli i diváci," ocenil novojičínské publikum Zdražil, jehož tým už v sobotu od 17 hodin vyzve v domácím prostředí Havířov, který doposud nezvítězil.

Utkání se mělo hrát původně až v neděli, ale domácí klub vyhověl soupeřově žádosti. „Havířov sice třikrát prohrál, ale měl ze startu těžký los. Disponuje několika hráči, kteří hrají Kooperativa NBL, takže hráčská kvalita je určitě vysoká a větší zkušenosti jsou spíše také na straně soupeře. My se budeme snažit využít domácího prostředí a získat důležité dva body," slibuje kouč novojičínského BC.

V Novém Jičíně by si rádi zopakovali také loňské úspěšné tažení z českého poháru, v němž vloni v listopadu přivítali celek z Kooperativa NBL z Opavy. Duel se ale tehdy hrál v Příboře, neboť v novojičínské hale probíhala rekonstrukce. V aktuálním ročníku čeká na Zdražilovu partu utkání 3. kola už ve středu 26. října od 20.00 na palubovce druholigové Tesly Pardubice.

„Chtěli bychom přes Teslu přejít a v dalším kole si doma zahrát proti Svitavám," připomněl Zdražil možnost další atraktivní bitvy s účastníkem nejvyšší soutěže.

Změny v kádruPříchody: Radim Kramný (Opava), Tadeáš Janík (hostování z Valašského Meziříčí), Martin Rudolf (Snakes Ostrava), Martin Miklošík (v jednání)
Odchody: Jan Krutílek, David Zumer (ukončeno hostování ze Zlína), Adam Choleva (ukončeno hostování z Olomouce)