V letošním roce se rozhodně nudit nebude. Ploutvař novojičínské Laguny Jakub Jarolím bude totiž kromě pestré sezony absolvovat i státnice na vysoké škole.

Seniorský mistr světa z roku 2013, kdy v ruské Kazani zaskočil všechny favority na trati 50 metrů Bifins (kraul ve dvou ploutvích) si přípravu zpestřil čtrnáctidenním pobytem v Kolumbii, když zažil přípravu ve městě Cali po boku jednoho z nejlepších ploutvařů současnosti.

Zdroj: Laguna Nový Jičín„Dostal jsem pozvání od kolumbijského ploutvaře Mauricia, jenž v současné době drží dva světové rekordy na tratích pod vodou. Na mistrovství světa v Rusku jsme se spolu bavili nejen o trénování a říkal mi, ať za ním přijedu. Na to jsem mu s úsměvem řekl, že přece nemůžu jen tak přijet. Ale oni mi nabídli, že stačí, když si zaplatím letenku, což jsem si mohl díky obci Šenov u Nového Jičína dovolit, že zbytek zařídí," vzpomíná talentovaný ploutvař, jenž tak v polovině ledna vyrazil směr Kolumbie.

NA SILNICÍCH JAKO NA AUTODROMU

Zatímco u nás zrovna byly lednové mrazy, on si v Jižní Americe užíval letní teploty.

„Cali je vzdálené asi tři sta kilometrů od rovníku, takže tam mají standardně okolo pětadvaceti stupňů. Připadal jsem si tam jako na prázdninách. Oni plavou jenom venku, takže jsem se v lednu opaloval a plaval u palmy. Trošku jsem si i odpočinul a nabral sílu, protože počasí bylo opravdu super," připomněl ploutvař, jenž 28. dubna oslaví 22. narozeniny.

V Kolumbii, kde ho čekaly i třífázové tréninky, si tak vyzkoušel jinou formu tréninku, která by mu mohla v letošní nabité sezoně jenom pomoci.

„Dá se říct, že jsem si od tama dovezl novou motivaci a naučil jsem se nové věci. Dělají i stejné věci jako my, ale tréninky mají třeba někdy náročnější. Nebývají třeba tolik dlouhé, ale všechno je to na úkor kvality místo kvantity. Snažíme se to teď pomaličku zakomponovat do našich podmínek tak, aby to mělo nějaký efekt," zdůraznil svěřenec Simony Klapcové.

A jak na něj jihoamerická země, která má 47 miliónů obyvatel, zapůsobila? „Skvěle. Sice než jsem odletěl, tak jsem měl trošku obavy, protože mi všichni říkali, jaká je tam kriminalita, drogy a další věci, ale tak to nebylo. Bylo poznat, že jsem nebyl v Evropě, protože tam žijí svobodnějším životem, ale na druhou stranu je to civilizovaná země," prozradil dále Jarolím, jenž nezapomene na tamní dopravu.

„Na silnicích to tam vypadá, jako při poutích na autodromu. Kdo si zatroubí a troufne si někde vjet, tak prostě jede. Navíc na každém semaforu vystupují nějací ochotníci, kteří potom sbírají peníze, takže při každé červené tam bylo nějaké představení a pak jsme museli něco šoupnout z okna," smál se dále mladý sportovec, jenž by vloni vyhlášen absolutním vítězem v anketě sportovec Novojičínska, a který byl rovněž vyhodnocen mezi nejlepšími sportovci Moravskoslezského kraje.

SVĚTOVÉ HRY? PRO NÁŠ SPORT JE TO NEJVÍC

Novojičínský rodák načne sezonu poslední únorový víkend závodem světového poháru v maďarském Egeru a na konci března pak prestižní seriál pokračuje v italském Lignanu. Další dubnové závody již však Jarolím ze studijních důvodů vynechá. V květnu ho totiž čekají státnice na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde na Fakultě tělesné kultury studuje fyzioterapii.

„Snažím se to nějak udělat. Píšu bakalářku a nechci to pak řešit všechno na poslední chvilku," vysvětloval člen Laguny, jenž na loňském republikovém šampionátu získal titul hned v sedmi disciplínách.

Vrchol sezony ho čeká ve druhé polovině července na Světových hrách v polské Wroclavi, které se konají nedlouho po evropském šampionátu, který se bude konat na stejném místě.

„Světové hry pro mě budou nejdůležitějším závodem. Je to vlastně olympiáda neolympijských sportů, která je taky jednou za čtyři roky. Nominace určuje světová federace, takže o to více se těším, protože to bude zatím můj největší závod a možná už nikdy na tak velký nepojedu," řekl závěrem Jarolím.

CÍLE? STLAČIT STOVKU POD 42 VTEŘINLetošní rok 2017 bude pro Jarolíma opravdu bohatý. Kromě úspěšného vystoupení ve světovém poháru by rád ukázal svou sílu také na vrcholech sezony, kterými budou mistrovství Evropy a Světové hry. „Chtěl bych říct, že chci mít ty nejvyšší cíle, ale musí být skromný. Především bych si chtěl zaplavat osobní rekordy. Tuto sezonu jsem se chtěl soustředit spíše na monoploutev a trošku odejít od kraula, ale mám menší problémy s nohou, takže se musíme vrátit ke kraulu ve dvou ploutvích. Určitě bych chtěl zaplavat čas pod 42 vteřin. To je pro mě asi největší cíl," přiznal talent Laguny, jenž by se samozřejmě rád podíval i na pódium. „Pokud se mi podaří stlačit ten čas, tak budu spokojený, ale je pravda, že medaile by byla pěkný bonus. Hlavně je pro mě důležité, abych si dokázal, že se dokážu zlepšit a posunout se dál," má jasno člen světové špičky, jenž na Světových hrách poplave trať 100 metrů Bifins, kde budou jeho hlavními konkurenty především Rusové či kamarád Gergö Kosina z Maďarska.
Novojičínský ploutvař byl na zmíněné trati také držitelem světového rekordu, ale jeho čas už není aktuální. „Ruský závodník ho totiž posunul hluboko pod 42 vteřin. Tuším okolo 41,35," připomněl hozenou rukavici soupeře český reprezentant.