Policisté zazářili na mistrovství, na snímku Ivan Pilát. V Kuvajtu se sedmička policistů dostala několikrát do finálových bojů. Nejlepší umístění byla tři čtvrtá místa.

Policisté zazářili na mistrovství. V Kuvajtu se sedmička policistů dostala několikrát do finálových bojů. Nejlepší umístění byla tři čtvrtá místa.

Jako sedm statečných se do vzdáleného Kuvajtu vypravili v závěru října policisté z České republiky. Důvodem nebyla nějaká tajná mise, ale první mistrovství světa v plavání, které uspořádala Světová policejní sportovní asociace a Policejní sportovní federace Kuvajtu. V konkurenci 19 zemí se naši policisté rozhodně neztratili.

Když na jaře letošního roku obdrželi policisté pozvánku na první světové mistrovství v plavání, nezaváhali. Touha podívat se do země, kam se běžný smrtelník dostane výjimečně, a zúročit zkušenosti z několika předchozích evropských mistrovství dovedly Zbyňka Čurdu, Karla Findrika, Petra Landu, Jaroslava Musila, Pavla Obra, Ivana Piláta a Michala Špačka v čele s trenérem Lubošem Čípou k pečlivé přípravě.

Přípravu policisté nepodcenili

Trénink na změření sil s policisty ze skoro dvou desítek jiných zemí vzali ti čeští vážně. „Příprava na mistrovství byla náročná. Já osobně jsem měl tu výhodu, že plavu odmala. Na základní a střední škole to bylo dvakrát denně. Po střední jsem byl tři roky členem sportovního klubu Kometa Brno, takže jsem denně naplaval i dvacet kilometrů. Ze základu, který mám, tak vlastně těžím dosud," uvedl Ivan Pilát z Kopřivnice, jemuž jeho koníček přinesl nejeden úspěch.

Ani jeho kolegové trénink nepodcenili. „Byli na tom podobně jako já. To znamená, že jsme se všichni snažili věnovat tomu všechen možný čas, co nejvíce plavat, k tomu nějaká posilovna a úprava životosprávy, hlavně tedy omezení příjmu tuků," přiznal kopřivnický policista.

Policisté zazářili na mistrovství, na snímku Ivan Pilát na večeři. V Kuvajtu se sedmička policistů dostala několikrát do finálových bojů. Nejlepší umístění byla tři čtvrtá místa.Tvrdá dřina a snaha nepřišly vniveč a trenér kopřivnických strážců zákona může být na své svěřence právem hrdý. V Kuvajtu se sedmička policistů dostala několikrát do finálových bojů. Nejlepší umístění byla tři čtvrtá místa. „Dvakrát jsme skončili čtvrtí ve štafetách. Jednalo se o polohovou štafetu čtyřikrát sto metrů, ve které každý z účastníků plaval sto metrů jednu disciplínu, a to znak, prsa, delfín a také kraul. Další štafeta byla čtyřikrát sto metrů, tentokrát jenom kraulem," uvedl Ivan Pilát.

Vzápětí s výčtem úspěchů pokračoval: „V individuálních startech byl nejlepší Michal Špaček, který byl čtvrtý na stovce znaku, já jsem se v té samé disciplíně umístil šestý, a pak ještě v padesátce znaku pátý. Ostatní kluci přivezli ještě dvě sedmá místa a jedno osmé."

Nejlépe se na policejním mistrovství světa umístili plavci z hostícího Kuvajtu, za nimi skočil Egypt a Rakousko. Nemalý úspěch kopřivnické plavce takzvaně nakopnul k dalším plánům. Už teď vědí, že by se za dva roky chtěli dalšího světového klání zúčastnit znovu. Navíc v příštím roce je čeká další velká akce. „Uplynula čtyřletá lhůta mezi mistrovstvími Evropy, a na něm určitě chybět nechceme. Tentokrát bychom měli jet soutěžit na Ukrajinu. Ostatně, právě takovéto akce nám dávají šanci podívat se po světě. V uplynulých letech jsme se díky plavání podívali už do Moskvy, Francie, Berlína nebo Španělska. Takže teď nás snad čeká Ukrajina," doufají policisté.