JANČA - 36. Valašská rally slavnostně odstartuje v pátek 24. března 2017 v 17 hodin z náměstí ve Valašském Meziříčí, kde bude rovněž sídlit ředitelství soutěže.

Vlastní soutěž se nově uskuteční ve formátu sobota – neděle. Na posádky bude připraveno dvanáct rychlostních zkoušek v okolí Valašského Meziříčí a Kopřivnice. Šest v sobotní etapě, dalších šest v nedělní (vždy na třech úsecích), přičemž fanoušci se mohou těšit na průjezdy diváckých speciálek na kopřivnickém polygonu v obou závodních dnech.

ČTĚTE TAKÉ: Valašská rally chystá novinky. Pojede se v Kopřivnici i kolem Hukvald

Nejrychlejší posádky se vrátí na cílovou rampu na náměstí ve Valašském Meziříčí opětovně v neděli 26. března, kde budou krátce před 15. hodinou slavnostně dekorovány. Startovní listina čítá 83 přihlášených posádek z Česka, Polska a Slovenska. Hlavní pozornost bude s největší pravděpodobností soustředěna do nejvyšších pater startovní listiny. V nich se objeví hned třináct speciálů třídy 2 – dvanáct vozů kategorie R5 a jeden Super 2000.

CHYBĚT NEBUDOU ANI ZNÁMÉ OSOBNOSTI

K největším favoritům soutěže se řadí úřadující český šampión a člen továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký na voze Šoda Fabia R5 či oba vicemistři MČR v rally 2016 Jan Černý a Vojtěch Štajf, oba také na vozech Škoda Fabia R5. K dalším velkým favoritům bude zcela bez pochyby patřit také matador české rally a několikanásobný mistr ČR v rally Václav Pech s novým vozem Ford Fiesta R5.

Dále lze ve startovní listině také napočítat celkem tři vozy kategorie WRC či velmi atraktivní šestici vozů Porsche 997 GT3. Mezi startujícími posádkami nelze přehlédnout také zástupce showbyznysu a již osvědčené piloty závodních vozů, jimiž jsou Olga Lounová, David Suchařípa, Lukáš Langmajer a Daniel Landa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návštěvníci obdivovali tahy tužkou

Tak jako v letech předešlých, tak i letos bude vstup na jednotlivé rychlostní zkoušky zpoplatněn. Jednorázový vstup na jednu rychlostní zkoušku přijde na padesát korun, jednodenní vstup do areálu Tatry bude za stovku. Do známých diváckých míst pořadatel připravuje doprovodný program či kvalitní občerstvení, tak aby se fanoušci mezi průjezdy nenudili a mohli tam setrvat celý den. To platí jak pro sobotní, tak i pro nedělní etapu.

DARUJTE KREV ČI PODPOŘTE DOBROČINNOU AKCI

Organizační tým JANČA – 36. Valašské rally Valmez 2017 se při přípravě závodu spojil s pracovníky zdravotnických zařízení skupiny AGEL, Nemocnice Valašské Meziříčí a Nemocnice Nový Jičín a společně pro veřejnost připravují unikátní odborné ukázky.
První událostí, která se ve „zdravotním" doprovodném programu JANČA – 36. Valašské rally Valmez uskuteční, je akce nazvaná „Daruj krev s Valašskou rally". Zabezpečuje ji transfúzní stanice Nemocnice Nový Jičín.

Novojičínští zdravotníci připravují program návštěvníkům JANČA – 36. Valašské rally Valmez 2017 také v servisním areálu Tatra v Kopřivnici. V sobotu 25. března mezi 10. – 16. hodinou budou moci zavítat do následujících pracovních sekcí: test krevní skupiny, vyšetření cholesterolu (tuku) v krvi, ukázky resuscitace (v každou celou hodinu), prohlídka záchranářského sanitního vozidla a sádrování.

ČTĚTE TAKÉ: Plochá dráha ještě nějaký čas nezmizí

Další významnou akcí, kterou hodlá pořadatel Valašky ukázat na lidskost a dobročinnost soutěžních posádek a fanoušků rally, je pomoc rodině pečující o malého chlapce, kterému osud nepřál. JANČA – 36. Valašská rally Valmez 2017 ve spolupráci s autorkou scénáře valašského filmu Děda Martou Santovjákovou Gerlíkovou pořádá sbírku pro Šimonka Vaška. Ta nese název: „Šimonku, jedeme pro tebe!".

Ti, kteří se rozhodnou do sbírky přispět, najdou pokladničky v pátek 24. března při administrativní a technické přejímce v Autocentru Lukáš (mezi 8. – 19. hod.) a na náměstí ve Valašském Meziříčí (mezi 14. – 19. hod.). Pro zájemce o zaslání příspěvku uvádíme i číslo účtu veřejné sbírky pro Šimonka: 2301099170/2010.

ČASOVÝ HARMONOGRAM RALLY:Pátek 24. března
- 17:00 Slavností start na náměstí ve Valašském Meziříčí

Sobota 25. března
- 7:30-10:45 shakedown, polygon TATRA Kopřivnice
- 12:25 RZ1 Hukvaldy
- 12:57 RZ2 TATRA1, polygon Kopřivnice
- 13:46 RZ3 Lešná
- 15:14 Servis, polygon Kopřivnice
- 16:11 RZ4 Hukvaldy
- 16:43 RZ5 TATRA1, polygon Kopřivnice
- 17:37 RZ6 Lešná
- 18:38 Servis, polygon Kopřivnice

Neděle 26. března
- 8:00 Servis, polygon Kopřivnice
- 9:04 RZ7 Bystřička
- 9:37 RZ8 Juřinka
- 10:35 RZ9 TATRA2, polygon Kopřivnice
- 11:54 Servis, polygon Kopřivnice
- 12:40 RZ10 TATRA2, polygon Kopřivnice
- 13:38 RZ11 Bystřička
- 14:11 RZ12 Juřinka
- 14:40 Cíl Valašské Meziříčí, náměstí

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V sobotu se konají oblíbené prohlídky přehrad

JAN POŘÍZEK