Basketbalistky Příbora už jsou v plném druholigovém zápřahu a naposledy se jim podařilo uspět na palubovce Basketballu Nymburk, kde dokázaly vyhrát i v loňské sezoně. Příbor stihl v právě probíhajícím ročníku zvítězit už celkem čtyřikrát. Předtím ještě porazil doma Slovanku 66:61, Týniště nad Orlicí 67:53 a uspěl také ve Zlíně, kde zvítězil 64:54.

S loňským ročníkem mohou být v Příboře spokojeni. Družstvo se dostalo do play-off, kde nakonec podlehlo favorizovanému Liberci 0:3 na zápasy. Po dvou porážkách na palubovce soupeře prohrál Příbor ve třetím zápase série 42:59. „Příprava na sezonu začala už počátkem srpna, protože první kolo druhé ligy bylo netradičně posunuto už na jednadvacátého září. Nabírání fyzické kondice probíhalo na sportovištích v Příboře, a to zejména v hale Masarykova gymnázia a ve venkovním sportovním areálu u ZŠ Npor. Loma. Některé tréninkové jednotky probíhaly společně s příborskými ligovými dorostenkami a příprava proběhla bez větších problémů a zdravotních komplikací," vracel se k úvodu letošní druholigové sezony trenér mužstva Miroslav Slovák.

Příborské basketbalistky.

V týmu už, oproti loňskému ročníku, nefigurují Leona Holubová, která plní mateřské povinnosti, Klára Pavlačíková, jež odehrála první tři utkání a pak odjela dlouhodobě do zahraničí, a svou basketbalovou kariéru přerušila Jana Rosíková.

Co se týče příchodu nových hráček, připomněl příborský kouč filozofii klubového vedení: „V souladu s dlouholetou filozofií našeho klubu stavět naše týmy převážně z našich odchovankyň, případně z hráček, které hrají nebo v minulosti hrály za příborské mládežnické týmy, jsme letos do družstva žen zařadili i tři hráčky z našeho ligového dorostu, které jsou věkem ještě dorostenky. Tato děvčata mají jako svoji hlavní soutěž dorosteneckou celostátní ligu, ale své první body už daly i za ženy. Jsou příslibem pro budoucnost, ale musí na sobě ještě hodně pracovat a učit se od svých starších spoluhráček," vysvětloval příborský kouč.

Tým trápí nevídaná marodka

O uplynulém víkendu zahájil druholigový Příbor odvetná utkání. „Doslova jsme ubojovali vítězství o deset bodů v Nymburku a po velice slušném výkonu jsme podlehli Sadské. Už odjezd na tato utkání byl poznamenán zdravotními problémy pocházejícími z předchozích utkání podvrtnuté koleno a přetrhané vazy v kotníku u dvou hráček základní rotace. Nemoc další stabilní hráčky a nutný odpočinek přetížených pendlujících dorostenek znamenal, že jsme odjeli do Polabí jen v osmi hráčkách," seznámil s rozsáhlou marodkou Miroslav Slovák.

Příborské basketbalistky.

Zdravotní komplikace Příborských však pokračovaly i nadále. „V první čtvrtině utkáni v Sadské si podvrtla další hráčka koleno a po ošklivém nárazu do zad odstoupila z utkání i sedmá hráčka. Přesto jsme i v šesti hráčkách utkání se ctí dohráli. O den později nás čekal soupeř papírově ještě silnější Nymburk. Po výborném a takticky dobře zahraném utkání se nám podařil malý zázrak, kdy jsme dokázali porazit tento kompletní tým v šesti hrajících a dvou fandících hráčkách o deset bodů," poukázal na skvělý výsledek příborský trenér, jehož celku patří v prozatímní tabulce, zkreslené nestejným počtem utkání, šestá příčka, a má tak ještě reálnou šanci bojovat o play-off.

Smolné ztráty mohou mrzet

Příborské basketbalistky. V Příboře litují především bodové ztráty v prvním utkání sezony, ve kterém na domácí palubovce smolně prohráli v závěrečné koncovce o dva body s Nymburkem. „Také utkání v Poděbradech, které jsme prohráli o dva body, jsme mohli, při troše štěstí, vyhrát. Tyto ztracené body nám mohou v závěrečném účtování chybět," uvědomuje si šéf příborské lavičky, jenž byl naopak herně nejvíce spokojen se zápasem ve Zlíně. „Domácí totiž zatím dokázali na své palubovce porazit, kromě nás, všechny své soupeře, a to většinou rozdílem třídy. Po sportovní stránce si zase nejvíce cením posledního vítězství v Nymburku," dodal Miroslav Slovák.

A kam až sahají ambice příborských žen v letošní sezoně? „Po loňské úspěšné sezoně a postupu do play-off je i letos naším cílem postup do play-off. Ovšem vzhledem ke zdravotním problémům hráček během sezony, a zejména nyní, bude možná úspěchem i samotné udržení soutěže," zamýšlel se trenér druholigových basketbalistek, který, vzhledem k první polovině soutěže, řadí k favoritům družstva OSK Olomouc, TJ Šumperk, BK Pelhřimov a SKB Zlín.

Ve své domácí hale, Masarykova gymnázia, se Příbor představí už příští víkend, kdy hostí celky Poděbrad a Pelhřimova.

„Už výsledky těchto zápasů asi ukáží, zda budeme hrát play-off, či play-out. S celkem Poděbrad předpokládám vyrovnané utkání. Při utkání s Pelhřimovem bude záležet na tom, zda k nám přivezou své dvě hostující extraligové hráčky z Hradce Králové, se kterými stoupá výkon celého družstva Pelhřimova," poznamenal k nejbližším zápasům trenér příborských basketbalistek, jež čekají poslední zápasy roku 2013 o předvánočním víkendu, kdy cestují do Týniště nad Orlicí a do Šumperka.

SOUPISKA TÝMU PRO SEZONU 2013/2014:

Hráčky: Michaela Dlouhá, Jana Nenutilová, Zuzana Monsportová, Monika Göttlicherová, Lucie Rektoříková, Zuzana Bartošová, Jana Cvernová, Simona Rečková, Michaela Drtilová.

Trenér: Miroslav Slovák.

V týmu ještě hostuje Kristýna Štupáková, která před sezonou odešla hrát dorosteneckou ligu do Frýdku-Místku, a z příborského dorostu pendlují Michaela Broskevičová, Markéta Pekarčíková a Kateřina Pekarčíková.

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM:

Sobota 7. prosince, 16.00 BK Příbor - BK Pelhřimov.
Neděle 8. prosince, 10.00 BK Příbor - Basket Poděbrady.

Z venkovního tripu z Čech přivezly cenné vítězství

Z posledního dvojutkání na cizích palubovkách si basketbalistky Příbora dovezly výhru z Nymburka, kde uspěly po heroickém výkonu pouze s šesti hráčkami.

Basket Slovanka P-H - BK Příbor 63:51 (18:17, 14:8, 14:14, 17:12)

Příbor doma soupeře porazil pětibodovým rozdílem, a tímto duelem tak rozehrál odvetnou část druholigové sezony. „Už odjezd na utkání byl poznamenán zdravotními problémy pocházejícími z předchozího utkání v Olomouci podvrtnutím kolene Jany Cvernové, přetrhanými vazy v kotníku Jany Nenutilové, nemocí Moniky Göttlicherové a také tím, že jsem chtěl nechat odpočívat sestry Pekarčíkovy z důvodu jejich velkého zápasového zatížení. Do Polabí jsme tedy odjeli v osmi hráčkách," sdělil trenér BK Příbor Miroslav Slovák.

Hráčky z rodiště Sigmunda Freuda začaly utkání dobře, zachytily nástup domácích a první čtvrtinu držely vyrovnanou partii. Na konci první čtvrtiny si však podvrtla koleno Zuzana Bartošová a ze hry odstoupila. „Zuzku čeká operace a všichni jí přejeme brzké uzdravení," řekl na adresu zraněné hráčky příborský trenér. Jako by však zranění příborských basketbalistek nebralo konce, v průběhu druhé čtvrtiny si, po srážce se soupeřkou, ošklivě narazila záda Simona Rečková. „Počet našich hráček schopných přeběhnout tělocvičnu klesl na šest, a když si v páté minutě třetí čtvrtiny vyrobila svůj třetí faul Míša Dlouhá, byla už situace kritická. Soupeř této situace využil a velkým tlakem v obraně si vynutil na našich unavených hráčkách několik chyb v rozehrávce, které trestal rychlými protiútoky. O výsledku definitivně rozhodl nástup domácích do poslední čtvrtiny, kdy dvanáctibodová šňůra znamenala rozhodující náskok. Myslím si, že jsme utkání odehráli se ctí a konečný výsledek je, vzhledem ke stavu družstva, výborný," hodnotil duel Miroslav Slovák.

Příbor: Dlouhá 12, Monsportová 11, Drtilová 10, Broskevičová 8, Štupáková 4, Rektoříková 4, Rečková 2, Bartošová.

Basketball Nymburk - BK Příbor 57:67 (14:24, 22:11, 14:18, 7:14)

Hned následující den čekal na Příbor další sok, v podobě Nymburka. „Ještě v sobotu večer jsme navštívili okresní nemocnici v Nymburku a lékárnu, abychom částečně pořešili zdravotní stav „ženstva". Možná by bylo dobré navrhnout na schůzi výboru basketbalového klubu, aby byl mikrobus na naše utkání dovybaven základními zdravotnickými pomůckami, jako jsou dlahy, berle, obvazový materiál, případně nosítka," snažil se brát početnou marodku s troškou humoru kouč Příbora.

Na jeho svěřenkyně čekal papírově ještě silnější soupeř, v jehož řadách hrají i dvě extraligové hráčky DSK Karlín, na kterých hra Nymburka stojí. „Domácí nás, zřejmě při pohledu na naši lavičku, trochu podcenili a výsledkem naší kanonády v první čtvrtině bylo vedení 24:14. Ve druhém hracím období se ale domácí probudili a srovnali hru i skóre. Poločasová přestávka byla pro nás vysvobozením. Do třetí čtvrtiny jsme vstoupili s kombinovanou obranou, kdy čtyři hráčky stály v netradiční zóně 2-2 a jedna naháněla po hřišti nejlepší hráčku soupeřek osobně. Tato „z nouze ctnost" domácí tým natolik zaskočila, že si s naší pohyblivou a staticky elastickou obranou nevěděl rady, a my jsme k úžasu domácích diváků postupně navyšovali vedení," těšilo Miroslava Slováka. Nymburk dal ve druhé polovině utkání jen 21 bodů. „Za výkon na hranici svých možností a možná, že i dál, si všechny hrající i nehrající, fandící hráčky zaslouží uznání," řekl závěrem příborský trenér.

Příbor: Dlouhá 20, Drtilová 14, Štupáková 11, Broskevičová 11, Rektoříková 8, Monsportová 3.