Tento druh sportování našel inspiraci v Rope Skippingu, populárním sportovním odvětví zejména vysokoškolských studentů. Například v Japonsku se ropping uvádí jako studijní předmět na tělovýchovných fakultách.

Soutěžící ve Frenštátě byli rozděleni do čtyř kategorií. Bodové hodnocení tříd odpovídalo průměru skoků všech členů kolektivu. Tak například 1. ročníky dosahovaly průměru 83 skoků, 2. ročníky 151, v kategorii 3. 5. ročníků 100 133, a na II. stupni překonali ti nejlepší hranici 210 skoků.

Nejlepší skokani tentokrát dosahovali výkonů na hranici 300 skoků za 2 minuty. Ve finále obhájili své dovednosti se švihadlem tito sportovci: 1. 2. roč. Ferkovičová Daniela (280 skoků), 3. 4. roč. Selcer Radek (297 skoků), 6. 7. roč. Machula Jakub (281 skoků), 8. 9. roč. Čech Filip (300 skoků).

„K pěknému průběhu akce přispěla i exhibiční vystoupení děvčat 8. ročníku a poutavé ukázky skladby se švihadly na Všesokolský slet TJ Sokol Frenštát pod Radhoštěm v podání nadšených cvičenek učitelek zdejší školy,“ prozradila za ZŠ Záhuní Zdeňka Solanská a uzavřela: „Jarní švihadlové sportování určitě stálo zato. Pro mnohé bylo inspirací a motivací do dalšího dění.“