Nejprve se na severočeském tatami představil starší žák Hanzelka, jenž chtěl ve váze do 50 kg konečně prolomit prokletí v Českém poháru. Začátek vyšel judistovi ze Závišic parádně, když porazil Buriana z Pardubic a ve 2. kole si pak poradil s neznámým Polákem Diuskim.

Ve čtvrtfinále se pak musel Hanzelkovi klonit výborný Mravec z SKKP Brno a boji o finále čekal na reprezentanta Závišic Sekáč z Tori Judo Brno. Hanzelka však pokračoval ve spanilé jízdě a znovu rázně přesvědčil o své výtečné formě.

„Filip zvítězil opět nožní technikou, tentokrát ouči gari a mohl se posunout do vytouženého finále," pochvaloval si trenér závišického juda Libor Kahánek. Ve finále závodů Českého poháru není rozhodně slabých soupeřů a nebylo tomu tak ani tak v městě od řeky Nisy, kdy se Hanzelkovi postavil vítěz druhé strany pavouka, silný brněnský protivník Thomas Scholtz.

„Po počátečním respektu zaútočil Filip nožní technikou de aši harai. Chvat dotáhl rukama až k zemi. Scholze položil na záda a bral vítězství na ippon," pokyvoval hlavou Kahánek. Hanzelka se tak v premiérovém finále v turnajích Českého poháru došel zcela zaslouženě až pro zlato.

Rozhodl sporný verdikt

O den později měly Závišice v bojích další velkou naději na velký výsledek. Mezi dorostenci ve váze do 55 kg totiž bojoval již ostřílený medailista z takto prestižních závodů Radek Rýpar, jenž do turnaje vstupoval jako česká jednička a úvodu měl tak volný los.

Ve druhém kole zvítězil závišický borec na ippon nad Filipim z Pardubic a ve čtvrtfinále pak potvrdil roli favorita, když z cesty odklidil Sklenáře z Teplic. V semifinále pak Rýpara vyzval jihlavský Bohdálek, jenž patří dlouhodobě k české špičce.

„Utkání nebylo vůbec jednoduché. Nakonec ale Radek úspěšně použil kombinaci chvatů de aši harai a držení a po výhře na ippon postoupil do finále," vzpomínal kouč závišických judistů. Tam na něj dle předpokladů čekal Radomír Musil z SKKP Brno.

„Tento náš dorostenecký reprezentant, úspěšně hájící Českou republiku na Evropských pohárech, dával záruku kvalitního souboje," byl si dobře vědom Rýparův trenér. Ve vyrovnaném finále dlouho nebodoval ani jeden z judistů žádnou technikou a tak se rozhodovalo v závěru. „Radek ale obdržel dost nepochopitelně drobný trest šido za pasivitu. Toto minimální vedení se mu už nepodařilo do konce zápasu zvrátit, a tak bral s pocitem křivdy na stupních vítězů jinak vynikající druhé místo," připomněl vypjatý duel o prvenství Kahánek.

Nejmladší benjamínci Závišic se pokoušeli napodobit své úspěšné zkušenější kamarády na Čokoládové ceně ve Frýdku Místku. Na medaili stříbrného lesku dosáhli Tomáš Horák a Daniel Jahn. Třetím místem zkompletovali sbírku Závišic David Musil, Daniel Socha a Matyáš Peroutík.