Technické problémy na trati pozdržely Tatra tým Promet/Czechoslovak Group a kamion s posádkou Tomeček-Lála dorazil do cíle na čtvrté pozici za dvěma favorizovanými posádkami v kamazech a pilotem druhé české tatry Jaroslavem Valtrem. Osmá etapa přinesla jezdcům vše, na co si jen mohli vzpomenout. Úvodní svižnou pasáž vystřídalo menší dunové pole a poté již kamiony na plný plyn uháněly téměř až do cíle rychlými úseky, které jsou pro letošní ročník závodu typické.

Ani tentokrát však nebyla nouze o nečekané zážitky. „Hned za první dunou byl zapadlý plynový kamaz. Naštěstí jsme se mu vyhnuli, byť neměl zapnutý alarm," popsal jednu z překážek na trati Tomáš Tomeček a pokračoval: „Duny se nám dařilo projíždět bez zaváhání až do okamžiku, kdy jsme zapadli za prvním kamazem, který zastavil a čekal na svého týmového kolegu."

POSÁDKU PŘIBRZDIL DEFEKT KOLA

České posádce se startovním číslem 401 se však v této části závodu nevyhnuly ani technické problémy nejen v podobě defektu. „Zhruba sto kilometrů před cílem jsme museli zastavit s defektem levého zadního kola. Pár kilometrů předtím jsme se snažili únik kompenzovat, ale ten se bohužel rychle zhoršoval," okomentoval situaci na trati Tomáš Tomeček s tím, že potýkat se museli také s prasklým přídavným olejovým chladičem.

S těžkou etapou se bravurně popasoval Tomečkův navigátor Ladislav Lála, díky jehož skvělé práci nemusela česká posádka na rozdíl od jiných závodníků najíždět zbytečné kilometry navíc. „Láďa zvládá navigaci skvěle a ani dnes nechyboval," pochvaloval si Tomáš Tomeček. A jak průběh etapy ohodnotil sám navigátor? „Dnes to byla poměrně těžká etapa, ale navigačně jsme to zvládli na jedničku. V podstatě jsme neudělali žádnou chybu, ale stejně jsme ztratili. Občas si trať v rámci toho, co vidíme v road booku, zkracujeme, ale někteří jsou v tomto ohledu očividně mnohem odvážnější," poznamenal Ladislav Lála.

Již zmíněné technické komplikace však nebyly to jediné, s nimiž se musela posádka Tomeček-Lála v této etapě potýkat. Co konkrétně se přihodilo, popisuje tým v tiskové zprávě. „Poté, co se jednomu z kamionů balai, které Tomáš Tomeček poskytuje organizátorům, zadřelo ložisko levého předního kola, se musela asistenční tatra otočit a vyrazit na záchrannou misi. Díky mnohahodinovému zdržení tak dorazila do bivaku někdy kolem třetí ráno, a to zrovna, když jí bylo potřeba nejvíce."

Tomáš Tomeček nepříjemnou situaci okomentoval se slovy: „Takový je Dakar."

Po osmi etapách závodu v kategorii kamionů se Tomáš Tomeček statečně drží na čtvrtém místě. Zkušenosti jezdců však prověří také předposlední úsek, který nebude nikterak snadný. Závodníky totiž opět zavede do těžkých podmínek dunového pole.