Na nudu si v této sezoně rozhodně stěžovat nemůže. Jednadvacetiletý mladík Jan Gřes totiž kromě působení v mateřské Kopřivnici ještě od začátku letošní sezony hostuje v extraligových Hranicích. Prvoligový podzim je pro kopřivnické házenkáře u konce. V posledním letošním utkání doma Vávrovi svěřenci rozprášili desátý Dvůr Králové 44:18, a na dlouhou cestu domů mu tak přibalili pořádný ranec.

Čtyřmi trefami přispěl k výhře i mladší z kopřivnické bratrské dvojice Gřesů, Jan, jenž den předtím odehrál extraligový duel v dresu Hranic na palubovce Jičína. „Tréninky absolvuji v Hranicích. Do Kopřivnice přijíždím čistě jenom v pondělí do regeneračky a taky si tady dávám posilovnu, protože v Hranicích v pondělí trénink nemáme. Jinak se tady scházíme s klukama ze všech koutů jenom ve čtvrtek, abychom spolu alespoň něco natrénovali," uvedl student Ostravské univerzity, jehož dnes od 18.30 čeká pikantní pohárový duel mezi „jeho" Kopřivnicí a extraligovými Hranicemi, ve kterých od začátku letošního ročníku hostuje.

JAN GŘESDatum narození: 6. července 1993
Post: Spojka
Bilance v této sezoně:
Extraliga v dresu Hranic: 12 utkání/38 branek
1. liga v dresu Kopřivnice: 8 utkání/32 branek

Pohár v dresu Kopřivnice: 1 utkání/12 branek

V předchozím utkání na půdě Nového Veselí jste nastřílel 12 branek. Co nakonec rozhodlo o vašem vítězství 33:31?

Jeli jsme tam s tím, že musíme vyhrát, protože Veselí je jedním z nejtěžších soupeřů. Je tam horká půda a chodí tam plná hala diváků. Vlastně dá se říct celá vesnice. Řekl bych, že nakonec rozhodla kvalita individualit. Veselí se snažilo hrát více kolektivně a my, jelikož jsme měli pár hráčů z extraligy, ať už je to brankář nebo spojky, tak jsme toho dokázali využít.

Přijeli vás podpořit také věrní fanoušci. Jak moc vám pomohli?

Bylo to super, že tam přijel i náš fanklub. Na to, že je to z Kopřivnice něco kolem 250 kilometrů, tak je to super výkon, patří jim klobouček. Byli jsme za to moc rádi a cítili jsme tu jejich podporu v hledišti.

V posledním letošním prvoligovém utkání jste přivítali Dvůr Králové. Čekali jste až tak lehké utkání?

Určitě jsme nečekali lehký zápas, ale když jsme viděli jejich rozcvičení, kdy se rozcvičovalo devět lidí, tak jsme si říkali, že se asi klukům v neděli večer nechtělo takovou dálku (usměje se). Šlápli jsme do nich a chtěli jsme to rychle urvat, což se povedlo, a díky tomu jsme vyhráli.

Za sebou máte podzimní část, kterou jste dokončili na 2. místě. Jak jste s první polovinou sezony spokojeni?

Zatím musím sezonu hodnotit dobře. Ztratili jsme bod v prvním kole ve Strakonicích, kde jsme ještě nebyli tak rozehraní a sehraní. Jinak ve Strakonicích nebodoval nikdo. Oni totiž taky sbírají body všude. Myslím si, že je doma porazíme. To je můj názor. Škoda toho, že jsme doma nezvládli duel s Náchodem, který nás velmi překvapil. Takže jsme doma ztratili bodík, který nám teď chybí na první místo, protože skóre máme jednoznačně lepší než Strakonice.

Házenkáři Kopřivnice se pokoušejí o okamžitý návrat na českou extraligovou scénu. Po podzimní části 1. ligy ztrácejí z 2. místa bod na vedoucí Strakonice. V letošní sezoně hostujete v extraligových Hranicích, kterým momentálně patří 8. příčka. Jak prvních 14 utkání sezony hodnotíte?

Zatím jsme tak na hraně play-off. Snažíme se tam dostat, co se dá. Letos je to velmi těžké, protože máme hodně zraněných hráčů. Ať už reprezentant Stržínek nebo Čadra, který dlouho chyběl. Jarda Zemánek byl zase na dlouhou dobu vykartovaný, takže se s tím pereme, jak se dá, a zatím se držíme na nějaké osmé příčce. Doufám, že to teď rozhodneme a v jarní části to dotáhneme do úspěšného konce a play-off už bychom měli být kompletní, tak snad to bude stát za to.

V sobotním duelu v Jičíně jste inkasovali tři červené karty. Co nakonec zapříčinilo vaši porážku 16:24?

První poločas nás Jičínští překvapili. Ukázali výbornou bojovnost. My jsme neproměňovali šance, které jsme měli, a na začátku druhého poločasu jsme si řekli, že do nich šlápneme, že přitvrdíme, ale vyskytly se zmíněné červené karty. Hned ve třetí minutě nám vyautovali našeho plejmejkra červenou kartou, která si myslím, že nebyla. O čtyři minuty později bylo vyloučeno naše levé křídlo, které nás střelecky také táhne, a pak už se to těžko dohrávalo. Hráli jsme to pak v sedmi lidech na krev a už se nám to nepodařilo zvrátit.

Jak zatím pendlování mezi 1. ligou a extraligou zvládáte?

Je to náročné, protože do toho ještě studuji tělocvik v Ostravě na Ostravské univerzitě. Zítra mě ještě čeká gymnastika a basketbal, takže nevím, jak to zvládnu (rozhovor probíhal v neděli večer po duelu s Dvorem Králové pozn. red.). Včera jsem hrál v Jičíně, dneska v Kopřivnici a zítra ještě toto. Je to náročné a už to cítím v nohách. Snažím se teď hlavně rehabilitovat a přežít to do zimní přestávky. Pak pořádně zregenerovat a na jaře to, doufám, zase půjde.

V dresu Hranic vás ještě letos čekají dvě utkání. Doma hostíte Karvinou a poté jedete to Zubří, kde hostuje váš spoluhráč z Kopřivnice Adam Reček. Už vzájemný duel probíráte?

Důležitý zápas bude už ten doma s Karvinou, potom tedy jedeme na horkou půdu do Zubří. Čeká mě duel proti Adamovi a dalším, kteří teď v Kopřivnici hrají, Šlachta a Horut, takže to bude mít zase jiný náboj, ale těšíme se. Hecování teprve přijde, ale teď řešíme spíše pohárový zápas s Hranicemi.

Co jste říkal na osmifinálový pohárový los?

Tuto kombinaci jsem si osobně nepřál. Bylo to pro mě peklo, když jsem to viděl (usměje se). Už s klukama v obou šatnách probíhají různé diskuze. Jakože „budeš hrát, nebudeš hrát, máme tě zranit?" (usměje se). Bude to mít svůj náboj a já se na to těším. Našim cílem bude překvapit extraligový celek a už se na to začínáme připravovat. Jsem zvědavý, jak to dopadne.