Už v pátek 1. září startuje z třineckého náměstí Svobody osmý ročník extrémního závodu Beskydská sedmička. Loňské vítězství obhajuje dvojice Stanislav Najvert a Marek Causidis, která i tentokráte patří mezi velké favority závodu.

Na trasu vedoucí přes sedm beskydských vrcholů od Javorového až po Velký Javorník se vydá něco přes tři tisícovky závodníků. Beskydská sedmička si za osm let své existence vydobyla respekt jak mezi profesionálními vytrvalci, tak i mezi hobby závodníky, kteří při B7 zkoušejí najít své limity. Organizátoři akce v čele s horolezcem Liborem Uhrem navíc pro letošní ročník připravili řadu novinek.

Snímky ze závodu Beskydská sedmička
Beskydská sedmička se blíží

„Na startu se pokusí předzávodní napětí a stoupající adrenalin naředit hudební skupina Legendy se vrací, která začne hrát od 21 hodin,“ prozrazuje jednu z novinek ředitel závodu Libor Uher. Poté proběhne jako každý rok zdravice starostů obcí, přes jejichž katastry závod probíhá a požehnání římskokatolického faráře Adriana Wykreta. Z úst valašské zpěvačky Lenky Mrlínové zazní česká hymna a poté už se za doprovodu tatry Karla Lopraise závodníci vydají směrem pod sjezdovku na Javorový.

Velkým úspěchem pořadatelů je úplné zachování loňské trasy. „Konečně se nám podařilo nalézt shodu s ochránci přírody, Lesy ČR, Biskupskými lesy a ostatními vlastníky pozemků. Nezměněnou trasu jako loni se nám podařilo zachovat poprvé v osmileté historii, a to považuji za obrovský úspěch,“ těší Uhra.

Na základě zkušeností z minulých let se pořadatelé zaměřili také na fanoušky a doprovod závodníků.

V polovině trasy tak vznikne ve spolupráci s areálem Na pile Ostravice fanzóna B7, ve které bude probíhat sportovně-společenský program.

„Pro fanoušky i doprovod je připravena řada novinek a překvapení. Pro startující bude na šestačtyřicátém kilometru v Ostravici připravena nový poločasová rampa nebo relax zóna s motivačním programem,“ přibližuje další novinky Libor Uher.

K závodu Adidas-Continental Beskydská sedmička neodmyslitelně patří také podpora neziskových organizací. Projekt s názvem Každý metr pomáhá, odstartoval v roce 2011 sbírkou pro tehdy jedenáctiletého těžce popáleného chlapce Lukáše Hýbla z Prostějova. Letos se podpora opět vrací k jeho pomoci. „Mnoho startujících jde zejména druhou polovinu závodu v obrovské únavě s bolestivou grimasou a sebezapřením. Buďte si ale jisti, že to není nic proti tomu, s jakou bolestí musí bojovat člověk žijící s popáleninou na osmdesáti procentech těla. Utrpení, které jednorázově prožívají účastníci závodu, je nesrovnatelné s tím, co prožívá Lukáš každý den. Věřím, že spoustě sportovců pomůže dokončit závod právě myšlenka na tohoto tehdy popáleného kluka a dnes již dospívajícího chlapce,“ dodal Libor Uher. 

Start. Beskydská sedmička odstartovala ve 22 hodin, ti nejlepší byli v cíli už druhý den dopoledne.
Sportovci se vydali vstříc sedmi vrcholům