Přípravu jsme bohužel pořádně žádnou neměly, ale hráčky během léta odehrály několik antukových turnajů za různé týmy. Sestavu jsme tak doladily až během září," informovala nejzkušenější členka týmu, Lenka Václaviková, kterou překvapila jedna věc.

„Sledujeme ostatní týmy a překvapuje mě, když píší, že oni nemají takové možnosti vybírat si hráčky, protože jsou třeba z menších měst a nejsou tam univerzity. Pokud někdo žije v tom, že u nás je tomu tak, vyvedu ho z omylu. V Novém Jičíně žádná univerzita taky není, ale dokážeme sehnat hráčky odjinud. Náš tým se za poslední čtyři roky skládal jen díky vybudovaným vztahům a kontaktům a většinou ho tvoří právě dojíždějící hráčky," připomněla Václaviková, jíž dává za pravdu fakt, že i v letošní sezoně dojíždějí do Nového Jičína hráčky z Olomouce, Přerova či Brna.

Na vlastní odchovankyně se bohužel loňský mistr nemůže spolehnout. „Mentalita dnešní mládeže je úplně jiná než třeba za mých časů. Dnes dávají rodiče mladým tolik volna a prostoru, že z té spousty času nakonec nedělají nic a sedí doma. My bývaly hrdé na to, když jsme mohly jen trénovat se staršími hráčkami, nebo dokonce ženami, ale tyhle časy jsou už dávno pryč," litovala Václaviková, jež připomněla, že dříve hráčky klidně odehrály třeba pět zápasů za víkend, když nastupovaly za kadetky, juniorky i ženy.

„Dneska musíte hráčky přemlouvat, aby vůbec přišly, což je škoda," doplnila zkušená volejbalistka.

Hráčky Nového Jičína, které na úvod sezony porazily doma Brno-Juliánov 3:2 a 3:0, mají pro aktuální sezonu jasný cíl. „Chceme si zahrát dobrý volejbal a mít z něho radost. Navíc se letos trénujeme samy. Trenéra jsme ani nehledaly. Chceme si to užít se vším všudy a radši budeme řvát samy po sobě, než někdo po nás," usmála se Václaviková. Na první dvě kola týmu ještě vypomůže Petra Zajícová, která bude poté nastupovat za extraligový Přerov.

Tým má sice na soupisce řadu dorostenek, ale základ tvoří jen devět hráček. Favorité soutěže se letos budou hledat nejspíše složitěji. „Ve stejné sestavě zůstal prakticky jen Vsetín a Kylešovice. Dle mého se budou na prvních místech střídat Kylešovice, posilněná Opava, Šlapanice a doufám, že i my. Kvalita týmů se ale hodně vyrovnává," řekla závěrem Václaviková. Právě v Opavě hraje Nový Jičín již zítra.

Změny v kádru:
Přišly: Petra Kadlecová (Přerov), Petra Divišová (Přerov), Pavlína Bartáková (Přerov), Kateřina Kopečná (odchovankyně Nového Jičína, vrací se po pauze).

Odešly: Lucie Pacherová (mateřská dovolená), Andrea Pavelková (ukončení hráčské kariéry), Zuzana Bartoňová (ukončení hráčské kariéry), Gabriela Burgertová (Bílovec), Iveta Fridrichová (ukončení hráčské kariéry), Petra Zajícová (extraliga Přerov).

Složení realizačního týmu:
Oldřich Valenta, Luděk Karásek, Jakub Karásek, Marcela Kvitová, Jiří Vichta.