Od nejmladších nováčků až po žáky a žačky se jednotliví závodníci předvedli jak v krátkém programu, tak ve volné jízdě. Diváci na kopřivnickém zimním stadionu viděli propracované jízdy, radost a smích, ale také pády, slzy a zklamání. Nejen o kopřivnickém závodu, ale také o krasobruslení obecně, jsme v rozhovoru vyzpovídali Evžena Milčinského, prezidenta a šéftrenéra klubu FSC (Figure Skating Club) Kopřivnice, jenž je zároveň i místopředsedou Českého krasobruslařského svazu.

 

Spíše rodinná atmosféra, která panovala na kopřivnickém zimním stadionu, je nejspíš pro tento sport specifická?

Jsme sice olympijský sport, a myslím, že úspěšný, ale bohužel malý. Šlo o kategorii dětí, takže diváci byli v drtivé většině spíše rodinní příslušníci nebo známí či kamarádi. Ale toto je problém každého sportu. I v hokeji je v extralize relativně plný stadion, ale když zajdete na ten samý zimák na pátou třídu, tak jsou tam opět jen rodiče. Přes to všechno si myslím, že si do Kopřivnice našlo cestu dost lidí. Navíc jsme ze závodů dělali internetový přímý přenos a vzhledem k tomu, že jsme měli přes dva a půl tisíce přístupů, myslím, že jde o celkem vysoké číslo.

Byl to navíc poslední nominační závod…

Za čtrnáct dní bude mistrovství České republiky této kategorie. Vzhledem k tomu, že jsme opravdu posledním nominačním závodem před republikovým šampionátem, tak i prvotní přihlášky naznačovaly, že sem přijede přibližně sto osmdesát závodníků. Nakonec jich bylo něco kolem sto čtyřiceti. Byly tam i nějaké odhlášky, zvláště pak soutěžících z popředí žebříčku. Nebyl to tedy úplný top, ale na druhou stranu zde nezávodili ani závodníci z chvostu žebříčku.

Spousta dívek po pádu brečela. Je to o tom překonat psychický tlak?

Berte to tak, že tito závodníci a závodnice mají mnohdy jen šest let. A postavit takové dítě samotné doprostřed ledové plochy na zimním stadionu, navíc aby předvedlo nějaký program, tak už jen to je kus odvahy a vyžaduje to určité sebevědomí. Ti, kteří se v tomto sportu dokáží prosadit, musí být někde uvnitř malinko „exhibicionisté“. Děti, které jsou více stydlivé a nejsou tak průbojné, u krasobruslení nejspíš dlouho nevydrží. Psychicky je to bude více ubíjet a nemá ani význam, aby takový sport provozovali. A že dívky po pádu plakaly…. jsou to stále jen děti, nehledě na to, že všem, co zde přijeli, šlo o hodně. Nelze srovnávat ani to, co člověk vidí v televizi, to je prostě, z mnoha důvodů, nesrovnatelné.

Dá se v žákovské kategorii najít nějaký rozdíl mezi děvčaty a chlapci?

Zjednodušeně řečeno jsou holky na ledě dravější, mají rády živější hudbu a jsou lepší skokanky, ale není to pravidlo. Kluci jsou spíše velké individuality. Vývojově a geneticky jsou ale proti holkám hodně pozadu a jsou i větší „trdla“. Ten zlom nastává v pubertě, kdy kluci více sílí, více skáčou a vyrovnávají se holkám, které naopak musí svádět boj se změnami svého těla. Kdo vydrží, dostává se na špici, a o tom je pak sportovní krasobruslení. Právě tyto lidi vidíme v televizi, ale není zde už vidět ten jejich vývoj.

Jak je to s bodováním závodníků?

Obecně platí, že každý prvek má pevně danou bodovou hodnotu. Čím je tedy prvek složitější, tím vyšší bodové ohodnocení může závodník získat. Nehodnotí se jen skoky, ale také piruety, kroky, případně „spirály“. Samozřejmě, že každý prvek má i své varianty obtížnosti. Rozhodčí mají navíc možnost, pokud se jim něco obzvláště líbí, bodovou hodnotu malinko navýšit. Druhá část výsledné známky poté ještě trochu vychází z minulého hodnocení, kdy se tahaly šestky. Jde o subjektivní hodnocení rozhodčích, ale opět dle předem dané bodové stupnice. Tato známka se skládá z choreografie, předvedení, bruslení a spojovacích prvků.

Co naopak pády?

Opět se vše řídí dle bodové hodnoty. Za pád je jeden bod dolů. U nejmladší kategorie, která neskáče složitější skoky, a tudíž nemůže být výsledná známka tak vysoká, je srážka jen půl bodu. Bodová srážka za pád je brána obecně. Je tedy jedno, zda spadnete při skoku nebo při přešlapování.

VC KOPŘIVNICE 2012

KONEČNÉ VÝSLEDKY

Žačky: 1. Nikol Zátopková (FSC Kopřivnice) – 82,18 (krátký program – 1. místo, volné jízdy – 1. místo), 2. Eliška Hubáčková (KRASO-bruslení Prostějov) – 76,75 (2, 3), 3. Barbora Ksandrová (USK Praha) – 74,88 (3, 5), … 10. Karolina Kostelníková – 64,39 (14, 11), 13. Daniela Zavadová – 62,85 (11, 12), 14. Veronika Řehová – 62,66 (10, 14), 20. Antonie Jaroňová – 53,79 (17, 22), 24. Michaela Milčínská – 49,63 (24, 23) všechny FSC Kopřivnice

Žáci: 1. Jan Kurnik (BK LR Cosmetic Ostrava) – 102,53 (krátký program – 1 místo, volné jízdy – 1 místo), 2. Martin Bidar (BK České Budějovice) – 91,98 (2, 2), 3. Petr Kotlařík (FSC Brno) – 79,58 (3, 3)

Mladší žačky: 1. Anna Dušková (USK Praha) – 80,59 (krátký program – 1. místo, volné jízdy – 1. místo), 2. Aneta Drdová (HC PSG Zlín) – 73,75 (3, 2), 3. Andrea Kresnicerová (BK Variace Liberec) – 73,51 (2, 3), … 23. Klára Palagyiová (FSC Kopřivnice) – 47,58 (22, 22)

Mladší žáci: 1. Filip Taschler (MBK Vyškov) – 66,68 (krátký program – 1. místo, volné jízdy – 2. místo), 2. Radek Jakubka (USK Praha) – 65,85 (3, 1), 3. Martin Bohuš (KRASO-bruslení Prostějov) – 55,26 (4, 3)

Nejmladší žačky: 1. Nikola Doubková (USK Praha) – 43,85, 2. Denisa Drábová (USK Praha) – 41,15, 3. Klára Štěpánová (FSC Kopřivnice) – 35,56, … 20 Kristýna Šnyrychová – 25,00, 22. Nela Drozdová – 23,06, 23. Anna Andělová – 23,02, 26. Lucie Závadová – 20,31 (všechny FSC Kopřivnice)

Nejmladší žáci: 1. Daniel Mrázek (KK Nymburk) – 37,96, 2, Martin Verbík (SK Kraso Uherské Hradiště) – 34,40, 3. Filip Ščerba (Ústecký krasobruslařský klub) – 33,98

Nováčci dívky: 1. Denisa Cimlová (USK Praha), 2. Julie Bajzová (HC PSG Zlín), 3. Kateřina Fričová (USK Praha), … 16. Bára Škrobánková, 20. Tamara Urbanová a 21. Martina Gajdušková (všechny FSC Kopřivnice)

Nováčci chlapci: 1. Lukáš Vochozka (BK České Budějovice), 2. Roman Musil (TJ Slavoj Český Těšín), 3. Radek Macháč (HC Oceláři Třinec), … 6. Jan Anděl (FSC Kopřivnice)

Mladší nováčci, dívky: 1. Monika Váchová (TJ Kraso Mělník), 2. Tereza Hašlarová (USK Praha), 3. Alžběta Plašovská (BK LR Cosmetic Ostrava), … 10. Veronika Chuchmová (Figure Skating Club Kopřivnice).