S letošní účastní na XIII. ročníku závodu museli být pořadatelé z cyklistického klubu Frenštát spokojeni. „V letošním roce jsme zaznamenali rekordní účast 169 závodníků. Stoupající tendence je na většině závodů v rámci Slezského poháru amatérských cyklistů, což jen potvrzuje zvýšený zájem o silniční cyklistiku, a to je pozitivní," uvedl ředitel závodu Daniel Filip.

Na bezproblémový průběh Velké ceny dohlížela řada pořadatelů. „Pořádat náš závod je čím dál tím složitější, zejména z pohledu lidských kapacit. Ačkoliv máme přes dvacet členů, do organizace se nějak zapojí jen asi polovina. Touto cestou chci poděkovat sborům dobrovolných hasičů z obcí Lichnov, Mniší, Tichá, Hukvaldy a Rychaltice a Městské policii Frenštát a Kopřivnice, kteří nám pomáhají se zajištěním bezpečnosti na křižovatkách. Bez jejich pomoci by se závod neuskutečnil," vyzdvihl práci pomáhajících složek ředitel závodu Velká cena Lašska.

Významnou podporou je pak samozřejmě obec Lichnov, kde má závod start a cíl. „Poskytují nám potřebné zázemí, za což patří obci velký dík. Co se týká samotného průběhu závodu, tak jsme se těsně před závodem museli z bezpečnostních důvodů rozhodnout pro zkrácení cíle asi o tři sta metrů, když se v blízkosti původního cíle nacházel včelí úl. Jinak po organizační stránce byla od závodníků pozitivní odezva, tak nezbývá než v dalších letech v tomto trendu pokračovat a pilovat detaily," přeje si do dalších ročníků Daniel Filip.

Hlavní kategorii ovládlo trio z novojičínské stáje Team Forman Cinelli. Vítězný Ondřej Fierla zajel neoficiální rekord trati, druhý pak dojel Antonín Lant a třetí Adam Kožušník. Závod dlouhý 89,9 km jeli borci z hlavní kategorie rychlostí 40, 2 km/h. A jak si vedli závodníci domácí stáje CK Continental Frenštát? „Naši závodníci byli úspěšní. Tomáš Klášterka vyhrál kategorii B, ale do posledních metrů bojoval o celkové vítězství, což bylo překvapením. Ladislav Pelc taktéž vyhrál, a to kategorii D.

Oba jmenovaní také vyhráli vrchařskou prémii na Hukvaldech. Náš další závodník, Vladimír Lysek, vyhrál pro změnu sprintérskou prémii v Lichnově. Naše výsledky byly tedy příjemným potěšením a měly náš tým dostat na první místo v průběžném bodování družstev ve Slezském poháru amatérských cyklistů a přiblížit tak obhajobě titulu," ocenil výkony frenštátských cyklistů Daniel Filip, který závěrem dodal: „Překvapením byl neoficiální rekord trati. Neoficiální byl kvůli zkrácení trati, ale i tak by byl rekord zcela jistě překonán. Poprvé v historii závodu byla průměrná rychlost nad 40 km/h."